Ce sancţiuni riscă un şofer implicat în accident rutier în R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Cea mai aspră pedeapsă pentru un şofer implicat într-un accident rutier, cu daune fizice aduse victimei, este închisoare de până la 10 ani, cu anularea dreptului de a conduce automobilul. Aceasta, în cazul în care în urma accidentului rutier a survenit decesul a două sau mai multe persoane. În aceste circumstanţe, legea prevede închisoare de la 6 la 10 ani. Faptele descrise sunt sancţionate mai aspru dacă sunt săvârşite în stare de ebrietate.

Avocatul Andrei Berescu, membru al Biroului Asociat de Avocaţi „Protecţia Drepturilor Omului”, solicitat de IPN, precizează că, în cazul vătămărilor uşoare, dacă vinovăţia şoferului este constatată, Codul Contravenţional prevede amendă de la 24 la 30 de unităţi convenţionale, cu aplicarea a şase puncte de penalizare. 

În cazul vătămărilor medii, potrivit Codului Penal, şoferul poate fi amendat cu până la 650 de unităţi convenţionale, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la trei ani cu sau fără privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de până la doi ani. În cazul vătămărilor grave sau decesului persoanei, şoferul vinovat riscă închisoare de la trei la şapte ani, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

În cazul unui accident rutier, este alertată poliţia şi, dacă victimele necesită îngrijiri medicale, serviciul de ambulanţă. „Răspunderea penală sau contravenţională survine în dependenţă de gravitatea accidentului rutier, vătămările corporale suportate de victimele accidentului rutier sau deteriorările cauzate automobilelor implicate în accident”, a menţionat avocatul.

Părăsirea locului accidentului rutier, atunci când este vorba de o acţiune condamnabilă penal, este sancţionată cu amendă în mărime de la 550 la 850 de unităţi convenţionale, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore sau închisoare până la doi ani. Dacă este cazul unei acţiuni condamnabile contravenţional, părăsirea locului accidentului rutier este sancţionată cu amendă de până la 100 de unităţi convenţionale, privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de până la doi ani, muncă neremunerată în folosul comunităţii până la 60 de ore sau arest contravenţional pe un termen de până la 15 zile.

„Şoferul poate fi declarat nevinovat prin sentinţa de achitare a instanţei judecătoreşti sau ordonanţa organului de urmărire penală privind încetarea şi scoaterea de sub urmărire penală (în cazul răspunderii penale) sau prin hotărârea instanţei judecătoreşti privind declararea nulităţii procesului verbal contravenţional (în cazul răspunderii contravenţionale)”, a explicat Andrei Berescu. 

Avocatul a îndemnat participanţii la traficul rutier să manifeste calm, vigilenţă şi responsabilitate şi să acţioneze în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite