De ce cad românii în plasa escrocilor care le trimit mesaje evident înşelătoare, pline de greşeli gramaticale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victima a fost păcălită de escroc prin intermediul unui SMS Foto Ştirile ProTV
Victima a fost păcălită de escroc prin intermediul unui SMS Foto Ştirile ProTV

Un bărbat din Sascut, judeţul Bacău, a fost păcălit de un escroc că a câştigat un premiu oferit de către Altex România, dar că pentru a-i fi expediat premiul trebuie să trimită o sumă de bani prin mandat poştal. Ce spun psihologii despre motivele pentru care românii sunt atât de creduli.

Mesajul prin care era anunţat drept câştigătorul unui laptop şi a sumei de 10.000 de euro era plin de greşeli gramaticale însă acest astfel nu l-a pus pe gânduri pe băcăuan. Acesta s-a conformat solicitării şi a sunat la numărul indicat în mesaj pentru a afla detaliile privind ridicarea ”marelui premiu”. 

„Felicitări. În urma tragerii la sorţi ALTEX va desemnat câştigătorul unui laptop Toshaiba şi suma de 10.000 E. Pentru informaţi apelaţi acest număr de telefon”, este mesajul care l-a făcut pe bărbatul din Sascut să creadă că dat norocul peste el.

După primirea mesajului, a format numărul în cauză, iar persoana apelată i-a transmis că este angajat al ALTEX şi că, prin tragere la sorţi, a fost desemnată câştigătoarea sumei de 10.000 Euro şi a unui laptop. De asemenea, i-a adus la cunoştinţă că trebuie să achite suma de 430 lei pentru a-i fi expediat premiul.

Păgubitul a comunicat interlocutorului datele de stare civilă şi s-a deplasat la oficiul poştal, unde, prin mandat poştal, a trimis suma de 430 lei pe numele indicat la telefon. 

Ulterior depunerii banilor a contactat din nou pe escroc, care a rugat să aştepte 30 de minute în vederea confirmării plăţii. După expirarea timpului persoana vătămată a fost contactată din nou şi de această dată invocând o procedură internă, escrocul i-a solicitat să mai trimită suma de 645 lei, care-i va fi înapoiată o dată cu primirea premiului, prin intermediul B.C.R. Oneşti.

Fără să stea prea mult pe gânduri, băcăuanul a trimis din nou suma solicitată, prin intermediul oficiului poştal, iar ulterior, văzând că nu mai este contactată de către autor, s-a interesat la poştă dacă sumele de bani trimise au fost ridicate. Angajaţii Oficiului Poştal nr.1 Oneşti i-au comunicat că banii au fost ridicaţi şi că este posibil să fie victima unei înşelăciuni.

Dându-şi seama că a fost păcălit, bărbatul a anunţat poliţia. În urma cercetărilor, poliţiştii l-au identificat pe escroc: un bărbat de 43 de ani din Bacău.

„Cu ocazia audierii, inculpatul a recunoscut comiterea faptei şi şi-a arătat disponibilitatea de a achita prejudiciu creat, în cuantum de 1.120 lei. Acesta a refuzat să dea mai multe detalii despre comiterea faptei”, au precizat anchetatorii.

Trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, bărbatul s-a sustras cercetării judecătoreşti. Pentru că nu a fost prezent la instanţă şi nu şi-a exprimat disponibilitatea privind munca în folosul comunităţii, judecătorii au dispus condamnarea acestuia la un an de închisoare în regim de detenţie. Cum prejudiciul nu a fost recuperat, escrocul a fost obligat să achite victimei suma de 1.120 de lei.

De ce cad românii victime ale acestor escrocherii

Psihologul Eugen Toma consideră că mecanismul care face ca românii să fie vulnerabili la acest tip de escrocherii este foarte complex.

„Vorbim în primul rând despre dorinţa în îmbogăţire fără efort. Apoi, mulţi dintre cei care cad pradă excrocilor au la rândul lor probleme cu înţelegerea limbiii române. Sunt aşa-zişi analfabeţi funcţionali. Nu în ultimul rând, credulitatea este în continuare la cote înalte printre români. Nu există mentalitatea aceea vestică, de precauţie faţă de ceva care vine gratis, aşa, din senin. Românii nu-şi pun întrebări, li se pare normal să primească ceva gratis de la cineva, cum ar fi un politician, cred că este în regulă să câştige un concurs, deşi n-au participal la el. E o chestiune de educaţie, nu doar de educaţie civică, cişi economică. Asta ar trebui să se predea la şcoli, la licee”, este de părere psihologul.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Lider AUR arestat într-un dosar de proxenetism. „Duceau fete în Tenerife şi Madrid pentru a le plasa pe stradă”

Accident teribil la Iaşi. Motorul a sărit la 10 metri, acul kilometrajului s-a oprit la 120 km/h

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite