Proiect unic în România. Funcţionarii din Primăria Bacău vor fi pregătiţi să accepte homosexualii, să cunoască Holocaustul şi pericolele rasismului

0
0

La iniţiativa consilierului local Gabriel Stan, cunoscut pentru proiectele făcute în ultimii zece ani în colaborare cu instituţiile din SUA şi Israel, Bacăul va intra într-un proiect unic în România, realizat în parteneriat cu Institutul „Elie Wiesel“ şi Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington. Concret, funcţionarii din Primărie vor fi instruiţi pe tema Hocaustului, a extremismului, homofobiei, rasismului şi a extremismului de orice fel.

Consilierii locali băcăuani au aprobat luni, 31 octombrie, proiectul privind realizarea unui parteneriat între Primăria Bacău cu Institutul „Elie Wiesel“ şi Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington  pentru organizarea unui program de pregătire „pentru funcţionarii publici şi personalul din administraţie, cu tematica antisemitismului, extrem-naţionalismului, homofobiei, intoleranţei, rasismului, xenofobiei şi Holocaustului“.


Proiectul propus de profesorul băcăuan de istorie Gabriel Stan este în concordanţă cu angajamentele asumate de România, care deţine acum preşedenţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA). 

Astfel, proiectul prin care funcţionarii băcăuani vor fi educaţi pe tema Holocaustului, homofobiei şi extremismului, are ca scop „consolidarea educaţiei despre Holocaust în societatea românească, inclusiv la nivelul funcţionarilor publici şi a personalului din structurile adminisraţiei publice locale şi centrale, precum şi cunoaşterea lecţiilor pe care istoria le transmite privind pericolele din societatea contemporană“, afirmă, în expunerea de motive, Gabriel Stan (FOTO).

image


Consilierii băcăuani şi-au însuşit prevederile protocolului de colaborare, prin care municipiul Bacău se obligă să participe activ la proiect. Programul de pregătire al funcţionarilor din administraţie, pe tema Holocaustului, va fi unul cu caracter peren, de două ori pe an.  Lucrătorii din primărie vor afla cauzele care au dus la Holocaustul din Europa şi în mod special la cel din România. 

Odată cu tematicile despre Holocaust, angajaţii din administraţie vor învăţa despre extremism, homofobie, xenofobie şi despre naţionalism ca formă de manifestare extremistă. La final, cursanţii care s-au format pe aceste teme vor primi un certificat, cu toate însemnele instituţiilor partenere.


Primarul municipiului Bacău are obligaţia să facă o evidenţă cu subordonaţii care vor să aprofundeze tematica extremismului. Mai mult, edilul Cosmin Necula va avea obligaţia să anunţe Institutul „Elie Wiesel“ faţă de orice incident care ar putea apare, să monitorizeze progresele subordonaţilor, să asigure mijloacele audio-video pentru ca aceştia să priceapă tematica integral, fără dificultăţi. 

Conducerea Primăriei Bacău s-a angajat să informeze Institutul Naţional  pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“ faţă de orice intârziere sau situaţie care ar putea prejudicia derularea normală a parteneriatului şi la solicitarea instituţiei, să suporte de la bugetul local jumătate din cheltuielile prilejuite de program. 

Cele două instituţii partenere Primăriei Bacău vor asigura baza ideologică a programului de formare, experţii şi diseminarea informaţiilor necesare, pentru ca funcţionarii din administraţia băcăuană să-şi însuşească integral ideile programului. Proiectul aprobat de aleşii locali băcăuani este pe perioadă nedeterminată, dar protocolul poate fi reînoit la fiecare patru ani.

Bacău


Ultimele știri
Cele mai citite