Inculpatele de la Postliceala “Christiana” au interdicţie anul acesta să dea examenul de absolvire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iulia şi Florina Pintilie şi Mihaela Cojocaru, absolvente ale Şcolii Postliceale Sanitare „Christiana“ din Bacău şi inculpate în dosarul "Şpagă pentru o diplomă de asistentă medicală”, au rămas fără examenul final.

Ele se pot prezenta la probele de examen abia în sesiunea din vara anului viitor. S-a ajuns în această situaţie chiar dacă cele trei absolvente nu mai sunt dincolo de gratii, ci sunt cercetate în libertate.

Tinerele sunt acuzate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău de faptul că au adunat bani de la toţi colegii de clasă ca să mituiască membrii Comisiei de Examinare pentru examenul de absolvire. Colegii lor de clasă susţin că cele trei tinere ar fi putut să „recupereze” proba orală pierdută pe când erau în arestul poliţiei, dacă Inspectoratul Şcolar Judeţean ar fi fost de acord cu cererea lor de a se întocmi o comisie specială care să le examineze.

„Colegele noastre au pierdut doar prima probă a examenului. Adică pe cea orală de Tehnici Medicale. La cea de-a doua, adică cea scrisă, ele erau deja scoase din arest şi cercetate în libertate. Ar fi putut să o susţină. Fetele sunt nevinovate. Ele şi aşa au fost pedepsite odată de procurori şi instanţă. Nu era cazul să le mai pedepsească şi Inspectoratul Şcolar a doua oară. Trebuia să se aprobe întocmirea unei comisii speciale şi să dea şi ele prima probă pierdută”, a afirmat unul dintre colegii lor de clasă.

Cristian Cojocaru, avocatul celor trei tinere, spune că era firesc şi înţelept ca absolventele să fie lăsate dă-şi dea examenul alături de colegii lor de generaţie. “Nu cunosc motivaţia Inspectoratului Şcolar, dar, dacă tot sunt acum în libertate, era omeneşte să fie lăsate să-şi dea examenul. Se putea întocmi o comisie specială şi să susţină examenul pierdut. Fetele astea sunt nevinovate!”, a declarat avocatul Cojocaru.

De partea cealaltă, conducerea Inspectoratului Şcolar Bacău susţine că solicitarea celor trei inculpate nu este deloc întemeiată. „Nu se acceptă întocmirea unei comisii speciale decât dacă apare, pe parcursul examenului, ceva neprevăzut. Faptul că ai fost arestată deoarece ai adunat bani ca să dai mită, nu este ceva neprevăzut. Ba chiar este ceva cu premeditare. În plus, eşti inculpat şi, prin urmare, nu mai ai aceleaşi drepturi ca un om liber”, a declarat Ioan Balcan, inspector şcolar general adjunct.

Comisiile de examinare, mai catolice decât papa

Anul acesta, cele cinci şcoli postliceale sanitare din judeţul Bacău, care au organizat examen de absolvire, au derulat probe ca la carte. Concret, membrii comisiei de examinare nu au acceptat pe catedră nici măcar o sticlă de apă. “Nu au avut pe catedră nici covrigi sau vreun pahar cu apă. Ba chiar, la un moment dat, pe la mijlocul examenului un profesor a ieşit din sala de examen şi şi-a luat singur mere din copacul din curtea şcolii. Dacă stai şi te gândeşti, e cam inuman deoarece examenul a început la 8.00 dimineaţa şi tezele s-au terminat de corectat la 2.00 noaptea. Am avut camere de supraveghere şi în sala de examen, dar şi în clasa în care s-au corectat tezele”, a explicat un alt absolvent al Şcolii “Christiana”.

Un singur absolvent respins

Marţi, 20 august, absolvenţii de la Postliceala Sanitară “Christiana” îşi susţin ultima probă şi anume cea a proiectului. Până în prezent din 86 de elevi, doar unul a fost declarat respins, iar restul au promovat cu medii între 5.00 şi  9.65.

Rodica Mănecuţă (64 de ani), profesoară de Managementul Calităţii, şi Sofia Vătui (73 de ani), instructoare, dirigintele viitoarelor asistente medicale de Şcoala Sanitară "Christiana", sunt şi ele după gratii pentru următoarele 20 de zile fiind acuzate că au dirijat pe cele trei eleve să adune bani pentru a mitui comisia de examinare. Este vorba despre suma de 16.800 de lei, bani cu care urma să se cumpere bijuterii şi ceasuri de mână. Instructoarea Sofia Vătui are grave probleme de sănătate, fiind recent externată din spital, unde a suferit o intervenţie chirurgicală renală.

Alte articole:

VIDEO FOTO Circ la instanţă. Absolventele de la Postliceala Sanitară “Christiana” şi-au plimbat instructoarea pe holul Tribunalului cu halatul în cap. Ambele cadre didactice reţinute au fost arestate preventiv 20 de zile

VIDEO Cele două diriginte ale absolvenţilor de la Şcoala Postliceală Sanitară „Christiana” au fost reţinute de procurori. Ele riscă până la 12 ani de închisoare



 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite