Cum a fost amendat pentru tulburarea liniştii publice un pacient nemulţumit de comportamentul personalului medical de la Urgenţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Pavel a fost transportat cu salvarea din comuna Prăjeşti la Unitatea de Urgenţe a Spitalului Judeţean din Bacău, sâmbătă, 29 iulie,  împreună cu fiul, după ce ambii au simţit tulburări digestive, senzaţii de greaţă şi somnolenţă. A observat cum o bătrână a fost împinsă de o asistentă, preocupată să vorbească la telefon. Le-a reproşat cadrelor medicale situaţia iar după câteva  zile s-a ales cu o amendă de 1000 de lei.

Un băcăuan venit în concediu acasă, în comuna Prăjeşti, din Italia a trăit o experienţă traumatizantă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Bacău. După mai multe ore de aşteptare în care niciun medic sau asistentă medicală nu l-a băgat în seamă, acesta a luat apărarea unei bătrâne care a fost împinsă de o asistentă, preocupată să vorbească cu prietenii la telefon.

„Sâmbătă, 29 iulie, după amiază, pe la ora 19, a sunat soţia mea la salvare pentru că eu şi fiul meu ne simţeam foarte rău. Aveam diaree, vomitasem, aveam stări de somnolenţă. Ambulanţa a venit repede şi am plecat amandoi la sptal. Soţia a venit cu maşina după noi. Am ajuns la UPU pe la 20.35.

 După vreo cinci minute îmi ia tensiunea şi atât. Erau femei şi bărbaţi bţtrâni, cu afecţiuni mai grave decât mine, care stăteau de pe la ora 17 şi tot nu reuşiseră să intre. O doamnă asistentă, cea care mi-a luat tensiunea, vorbea mai tot timpul la telefon, în timp ce lumea se văita că nu mai poate de suferinţă. Pe la 21 şi ceva , o bătrânică se apropie de asistentă, care avea obligaţia să îi ia tensiunea. O întreabă politicos dacă poate să şi ia pastilele care trebuia să le ia de obicei seara.

Doamna asistentă,  în acelaşi timp forma un număr pe telefon şi culmea, în loc să-i răspundă bătrînei, ea o dă la oparte cu mâna şi răspunde la telefon. În acel moment m-am aprins şi i-am cerut să fie cu bun simţ, la care doamna s-a  supărat foc pe mine şi mi-a zis ca să- mi văd de treaba mea, că, ce ma bag eu şi tot aşa. Au mai venit şi ceilalţi colegi ai ei şi se uitau urât la mine“, a relatat, pentru Adevărul, Constantin Pavel.


A primit amendă 1000 de lei. Spitalul Judeţean de Urgenţe nu are niciun fel de informaţii sau probe


Băcăuanul le-a spus că va posta totul pe Facebook şi speră ca întreaga situaţie să iasă la iveală de pe camerele de supraveghere. „La orele 22 şi 15 vine o doamna bine imbrăcată, cu fiul ei. Îi înmânează actele  domnisoarei de la ghişeu,  după care o aşează pe mama lui pe bancă lângă mine. Ea, cu un aer plictisit şi de sus privind zice: dar eu trebuie să aştept aici atât de mult iar fiul îi zice să aibă rabdare o secundă şi pleacă. La nici 5 minute o cheamă înăuntru. Atunci a început scandalul. 

Am început să zic ce are ea şi noi, nu? De ce ea nu asteaptà la fel? Mi s-a spus că ei îşi fac treaba cum ştiu ei. Într-un final mă cheamă pe mine doamna doctor  şi mă ia la rost. Că eu de ce ma bag, că unde lucrez,  că ce boală am, că ea nu vede urgenţă la mine, ca am adus vorbe calomnioase la adresa asistentelor. Am zis că eu doar am intrebat de ce ce se întâmplă aşa ? Cumva s-a format un clan ceauşist şi noi suntem fraierii? De ce se fac afaceri ? De ce se vorbeste la telefon in interes privat atunci cind afară, pe hol, zac pacienţi de ore în şir şi nimeni nu se miscă ? De ce eu, cu diagnostic de diaree vin preluat după 3 ore? Dacă făceam pe mine aici pe holurile astea ce se intâmpla? 

La care doamna imi zice ca eu să-mi măsor cuvintele ca eu nu stiu cu cine vorbesc. Şi eu am zis că vorbesc cu o femeie de seama mea, tot de 100 şi ceva de kile. Atunci îmi zice ca nu e obligată să ma trateze, ca eu sint nesimţit de la Prăjeşti şi să  vorbesc acasă la mama aşa. Atunci am zis că oricum nu mai vreau sa fiu asistat că mi-e frică şi am cerut să plec. Mi s-a dat să semnez, mi s-a aruncat apoi buletinul în faţă. Pe video se vede şi pe sonor se va auzi că doamna doctor era mişcată şi isterică. Am plecat cu vorbe calme iar pe hol m-am salutat cu paznicul“, a mai povestit Constantin Pavel.


După câteva zile de la incident, bărbatul s-a trezit cu o scrisoare de la Poliţie, unde era înştiinţat că este sancţionat cu 1000 de lei pentru tulburarea liniştii publice. Procesul verbal a fost scris în absenţa lui. „Aflându-se la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bacău a proferat cuvinte jignitoare la adresa personalului medical producând indignare atât pacienţilor cât şi personalului de serviciu“ a scris poliţistul, care menţionează că procesul verbal a fost scris în lipsă, pe baza unui martor ocular.


Băcăuanul Constantin Pavel va contesta procesul verbal, pe care-l vede o răzbunare din partea medicului. „Mă voi adresa Justiţiei. Nu este normal ce se întâmplă. Dacă vor fi consultate imaginile, că există camere de supraveghere peste tot, se va vedea că nu am jignit pe nimeni“.


Spitalul Judeţean de Urgenţe nu mai are nicio probă


Imaginile scandalului de la UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bacău nu mai sunt stocate nicăieri. În evidenţele spitalului nu există nicio menţiune faţă de acest incident. „Fac verifcări acum la Urgenţe, dar nu există nicio menţiune, nicio informaţie. Imaginile de pe camerele de supraveghere sunt ţinute 3 zile, apoi sunt şterse, nu avem suficient spaţiu de memorie pentru stocarea lor. Nu vă pot spune cine au lucrat de gardă în seara zilei de 29 iulie“, a declarat, pentru ziarul Adevărul, Mirela Romaneţ, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bacău.


Grup pe Facebook: „Stop abuzurilor din Spitalul Judeţean Bacău“


Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bacău a fost ţinta mai multor scandaluri publice, după ce mai multe persoane şi-au pierdut viaţa, în condiţii neelucidate pe deplin, după internarea în spital. Ba mai mult spitalul a plătit daune de 1 milion de euro pentru îmbolnăvirea unei fete cu HIV şi 500 de mii de euro pentru îmbolnăvirea unui alt pacient cu stafilococ auriu. Nemulţumirile băcăuanilor pot fi semnalate şi pe grupul de pe Facebook „Stop abuzurilor din Spitalul Judeţean Bacău.
„Aici va apărea ceea ce ai văzut cu proprii tăi ochi referitor la sistemul medical din Bacău. Din fericire, trăim vremurile în care poţi semnala orice, aproape instantaneu. Poţi filma, poţi înregistra convorbiri, poţi fotografia, poţi să concepi un text, care imediat va fi văzut şi comentat de opinia publică. Ai fost tratat prost? Ţi s-a condiţionat un serviciu gratuit? Dar totuşi ai fost pus să dai bani? Ai de semnalat, poate, comportamentul altor pacienti? Semnalează aici! Doar aşa vom schimba în bine starea de fapt. Nu vom cenzura pe nimeni!“, se spune în grupul de pe Facebook.

BacăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite