Ce au făcut autorităţile pentru stingerea incendiului de la groapa de gunoi a Bacăului, care a izbucnit acum 10 zile

0
0
Mii de tone de apă au fost pompate în ultimile zile pentru stinngerea incendiului şi 30 de maşini cară pământ pentru acoperirea depozitului
Mii de tone de apă au fost pompate în ultimile zile pentru stinngerea incendiului şi 30 de maşini cară pământ pentru acoperirea depozitului

Duminică, 20 august, a avut loc şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă urmare a incendiului izbucnit la groapa de deşeuri a municipiului Bacău, din cauze necunoscute, pe 12 august. Incendiul a cuprins mai bine de un hectar din celula 1 a depozitului de deşeuri iar fumul a fost resimţit în tot oraşul.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă mr. „Constantin Ene“ din Bacău dar şi Primăria Municipiului Bacău au mobilizat sute de oameni şi zeci de utilaje pentru stingerea incendiului de la groapa de gunoi a Bacăului. Pompierii au avut şi câte 30 de angajaţi, pe schimb, care au muncit la stingerea focarelor de incendiu, care s-au manifestat pe o suprafaţă de aproximativ un hectar. Apa este adusă din râul Bistriţa şi pompată la un debit de 10 tone pe minut. „Se fac eforturi pentru stingerea incendiului, dar nu putem estima în câte zile acesta va fi lichidat. Primăria continuă să pună pământ peste deşeuri şi apreciem că aproape trei sferturi din suprafaţă este acoperită“, ne-a precizat Andrei Grecu, purtătorul de cuvânt al ISJU Bacău.
Celula 1 a depozitului de gunoi a municipiului Bacău, parte a unui proiect europeaan, era umplută cu gunoi, fapt care obliga autorităţile să ia măsuri urgente. Izbucnirea incendiului a dus la reducerea volumului de deşeuri şi prin urmare, realizarea celei de-a doua celule mai poate aştepta.
Nu se cunosc cauzele izbucnirii incendiului. Pompierii vor analiza, la final, dacă focul a fost pus intenţionat sau dacă arderea s-a produs urmare a temperaturilor ridicate şi a efectului de lupă, provocat de o sticlă.
Primăria Municipiului Bacău operează 30 de utilaje care cară şi depozitează pământ peste suprafaţa incendiată din groapa de gunoi (20 de autobasculante, 5 încărcătoare, 2 excavatoare, 3 buldoexavatoare). Operaţiunile se derulează în regim non-stop, până la lichidarea incendiului. „Activităţile derulate de Primăria Municipiului Bacău sunt complementare acţiunii personalului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă care operează la faţa locului 4 autospeciale de stingere a incendiilor.
Până la ora 17.00 a zilei de luni, 21 august 2017, aproximativ 60-65 la sută din suprafaţa incendiată a gropii de gunoi a fost acoperită cu pământ, acţiunea urmând a continua până la acoperirea în totalitate a acestei suprafeţe şi neutralizarea tuturor focarelor încă active.
Reamintim că, potrivit datelor oficiale comunicate de instituţiile abilitate ale statului, nivelul emisiilor existente în aer a cunoscut creşteri de valori, însă acestea se încadrează în limitele prevăzute şi admise de Legea 104/2001 privind calitatea aerului înconjurător“, se precizează într-un comunicat al Primăriei Bacău.

Bacău


Ultimele știri
Cele mai citite