Amendă uriașă pentru muncă la negru, anulată în justiție din cauza unei gafe de grădiniță

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un inspector de muncă din Bacău a uitat să treacă ziua întocmirii procesului verbal de contravenție, iar instanța a anulat actul administrativ întrucât îi lipsește un element esențial cerut de lege.

Inspectorul de muncă a uitat să treacă data pe procesul verbal de contravenție FOTO arhivă Adevărul
Inspectorul de muncă a uitat să treacă data pe procesul verbal de contravenție FOTO arhivă Adevărul

Judecătoria Bacău a anulat un proces verbal de contravenție întocmit pe 8.10.2021 de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Bacău, prin care o firmă de curierat fusese sancționată cu 20.000 de lei. Decizia instanței nu este definitivă.

Inspectorii de muncă au surprins un curier la muncă fără ca acesta să aibă un contract de muncă încheiat și înregistrat legal.

„A declarat că prestează activitate pentru această societate din 20.09.2021, în meseria de curier, câte 8 ore/zi, dar nu a semnat contract individual de muncă, fiind în perioada de probă, în schimb a negociat pentru un salariu de 2.000 lei”, au stabilit inspectorii de muncă.

Administratorul firmei de curierat s-a apărat, susținând că persoana în cauză este un prieten de familie pe care a încercat să îl ajute la revenirea în țară după ce timp de 14 ani lucrase în străinătate. Hotărâseră de comun acord să îl ia cu el și să îi arate efectiv ce înseamnă să fii curier, care sunt traseele și cum interacționează cu clienții.

În acest context a venit controlul de la ITM, iar la scurt timp după aceea, administratorul firmei de curierat i-a întocmit și înregistrat cartea de muncă prietenului său, acesta din urmă considerând că este o datorie morală să facă acest lucru, mai ales după amenda uriașă pe care inspectorii de muncă i-au administrat-o.

Graba strică treaba

Până la urmă nu s-a mai ajuns acolo. În graba de a aplica sancțiunea, unul dintre inspectorii de muncă care a întocmit procesul verbal a uitat să treacă și ziua în actul sancționator, iar consecința a fost anularea acestuia întrucât îi lipsește unul din elemente esențiale cerute de lege.

„Instanţa reţine că lipseşte din actul administrativ original data completă a întocmirii acestuia, respectiv ziua, ceea ce atrage sancţiunea nulităţii, fără a fi necesară dovedirea în cauză a unei vătămări”, au constatat judecătorul de caz.

Seria de gafe a continuat. Ca să acopere lipsa datei din procesul verbal, inspectorul de muncă a completat ulterior actul administrativ, lucru descoperit de instanță, care l-a sancționat corespunzător.

„Instanţa va înlătura apărările autorităţii intimate referitoare la faptul că data completă ar rezulta implicit din finalul procesului-verbal unde este indicată la rubrica înmânării, câtă vreme menţiunile obligatorii (respectiv, data întocmirii actului administrativ) prevăzute de lege nu au fost în mod legal completate (respectiv, cu zi, lună, an), iar sancţiunea stipulată de legiuitor este nulitatea, fără a avea relevanţă din ce motiv s-a ajuns în această situaţie.

Graba agentului constatator nu justifică înlăturarea aplicării sancţiunii legale atunci când petentul invocă întemeiat o lipsă sancţionată de legiuitor cu nulitatea actului administrativ, pe de o parte, iar pe de altă parte, nu permite agentului constatator, completarea ulterioară a procesului verbal înmânat deja societăţii petente, cum s-a procedat în cauza pendinte”, a conchis magistratul care a instrumentat cazul.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite