Abaha, câinele polițist care salvează vieți. Ultima reușită: a găsit un bătrân dat dispărut de familie

0
Publicat:

O femelă ciobănesc german, în vârstă de 5 ani și jumătate, i-a condus pe polițiști pe un teren agricol de pe raza comunei băcăuane Helegiu, unde se găsea bătrânul dat dispărut.

Momentul în care Abaha l-a găsit pe bătrân FOTO IPJ Bacău
Momentul în care Abaha l-a găsit pe bătrân FOTO IPJ Bacău

Polițiștii din Onești, Bacău, au fost sesizați, pe 6 decembrie, în jurul orei 22.34, despre faptul că un bărbat de 85 de ani din comuna Helegiu, sat Brătila, a plecat de la domiciliu, în jurul orei 19.00 și nu a mai revenit.

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Onești și Secția de Poliție Rurală 3 Onești, împreună cu voluntari, au demarat acțiunile de căutare, în vederea identificării persoanei dispărute.

„În cadrul cercetărilor și acțiunilor de căutare întreprinse, polițiștii au folosit câinele de urmă de miros uman, Abaha, din cadrul Inspectoratul de Poliție Județean Bacău”, au precizat reprezentanții IPJ Bacău.

Pe 7 decembrie, în jurul orei 16.25, Abaha, o femelă ciobănesc german, în vârstă de 5 ani și jumătate, i-a condus pe polițiști pe un teren agricol de pe raza comunei Helegiu, unde se afla bătrânul.

Bătrânul a ajuns în siguranță la familie FOTO IPJ Bacău
Bătrânul a ajuns în siguranță la familie FOTO IPJ Bacău

Bărbatul de 85 de ani nu a fost victima vreunei infracțiuni și a fost predat familiei.

Abaha, are 5 ani și jumătate și sub coordonarea conductorului, agentul șef principal de poliție Crimu Sorin, face parte din colectivul IPJ Bacău din anul 2017, de când avea vârsta de 6 luni.

În 2018 a absovit cursul de calificare la Centrul Chinologic ”Dr. Aurel Greblea” Sibiu, cu specialitatea căutare urme de miros uman și de atunci a dus la bun sfârșit, cu succes, nenumărate misiuni la care a participat.

Găsit în apropierea casei

Un alt bătrân, în vârstă de 83 de ani, din comuna Băleşti, judeţul Gorj, care a dispărut de la domiciliu a fost găsit pe 15.06.2022 cu ajutorul unui câine poliţist specializat în detectarea mirosului uman.

Apelul la 112 a fost făcut miercuri, 15 iunie, de către fiul bătrânului, care a cerut ajutorul autorităţilor după ce a constatat dispariţia tatălui său, care suferă de probleme medicale. 

„Poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu Jiu au fost sesizaţi prin apelul unic de urgenţă 112, de către un bărbat din comuna Băleşti, despre faptul că tatăl său, de 83 de ani, cunoscut cu afecţiuni medicale, a plecat voluntar de la domiciliu şi nu a mai revenit”, au transmis reprezentanţii Poliției Gorj.

S-a dispus constituirea unui punct de comandă la nivelul Poliţiei Târgu-Jiu, bărbatul fiind dat în urmărire. La scurt timp, au fost constituite echipe mixte de căutare, formate din poliţişti, jandarmi şi poliţişti locali, care au participat la căutarea acestuia.

La căutări a participat şi VAS, un câine de prelucrare urme de miros uman, împreună cu agentul şef de poliţie - Eugen Băleanu, din cadrul Serviciului Criminalistic. Cei doi au reuşit să îl identifice pe bătrân la scurt timp de la sesizare.

„Acesta se afla la o distanţă de 2,5 kilometri de locuinţă, într-o zonă cu vegetaţie densă situată în Lunca Ceaurului, nefiind victima sau autorul vreunei infracţiuni, fiind ulterior încredinţat familiei”, au precizat polițiștii gorjeni.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite