Un hotel monument istoric din Arad, vechi de aproape două secole, a fost scos la vânzare. Cât se cere pentru „Ardealul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hotelul „Ardealul”, din Arad, cunoscut în trecut sub numele de „Crucea Albă”, care a fost construit în 1840-1841, după planurile arhitectului Franz Mahler, se va vinde, în condițiile în care Primăria Arad a renunțat la dreptul de preempțiune. Camerele sale au găzduit mari personalități.

Hotelul Ardealul se află lângă Teatru FOTO: arhivă www.aradcityguide.ro
Hotelul Ardealul se află lângă Teatru FOTO: arhivă www.aradcityguide.ro

În camerele hotelului au fost cazate, de-a lungul timpului, mari personalități precum George Coșbuc, Ion Luca Caragiale, Octavian Goga, sau Ady Endre, iar în sala de spectacole au concertat Franz Liszt, Johann Strauss-fiul, Johannes Brahms, Pablo Casals și soția arădeanului Jacques Faix, cel care avea singura fabrică de piane din Arad.

Acum hotelul este ofertat spre vânzare la 5.800.000 de euro. După doi ani de când a devenit proprietară a Hotelului Ardealul, din municipiul Arad, firma Micro Vision Consult SRL vinde monumentul istoric, iar Primăria Arad a renunțat la dreptul de preempțiune.

În şedinţa ordinară a CLM din 28 februarie 2023 aleşii locali au decis neexercitarea dreptului de preempţiune cu privire la achiziţionarea apartamentelor nr. 2, 3, 6B, 7 şi 8, situate în municipiul Arad, B-dul Revoluţiei nr.98.  Decizia Consiliului Local a fost luată la solicitarea SC Micro Vision ConsultSRL, proprietar al imobilului.

O suprafață de aproape 4.000 metri pătraţi

Apartamentele din imobilul de pe Revoluţiei 98, scos la vânzare, însumează o suprafaţă de 3.904 metri pătraţi.

Apartamentul nr. 2 se află la subsol, are o suprafaţă construită de 350 mp şi e compus din scară interioară, magazie, vestiar, 2 spălătorii, grup sanitar (cu teren aferent în suprafaţă de 118/1967 mp, proprietate personală).

Apartamentul nr.3 se ală tot la subsol, are o suprafaţă construită de 326 mp şi e compus din 3 săli cazane, 2 magazii, 2 vestiare, grup sanitar (cu teren aferent în suprafaţă de 110/1967 mp, proprietate personală).

Apartamentul nr.6B e situat la parter, are o suprafaţă construită de 188 mp şi e compus din 2 birouri, recepţie, vestiar, magazie, două holuri, pasaj trecere, grup sanitar, scară interioară (cu teren aferent în suprafaţă de 63/1967 mp).

Apartamentul nr.7 se află la etajul I, are o suprafaţă construită de 1.528 mp şi e compus din 38 de camere de cazare cu hol şi baie, 1 apartament de cazare cu 2 camere, baie şi hol, 5 debarale, 4 grupuri sanitare, birou, 2 terase, balcon hol, 4 pasaje de trecere, scară interioară (cu teren aferent în suprafaţă de 515/1967 mp, proprietate personală).

Apartamentul nr.8 se află la etajul II, are o suprafaţă construită de 1.512 mp şi e compus din 38 camere de cazare cu hol şi baie, un apartament decazare cu 2 camere, baie şi hol, 5 debarale, 4 grupuri sanitare, hol, 4 pasaje de trecere, scară interioară (cu teren aferent în suprafaţă de 510/1967 mp, proprietate personală).

Peste 300 de fruntași români din vestul Transilvaniei

Hotărârea CLM privind neexercitarea dreptului de preempţiune cu privire la achiziţionarea de către Municipiul Arad a Hotelului Ardealul are valabilitate pentru întregul an calendaristic 2023, inclusiv pentru situaţiile în care monumentul istoric este vândut de mai multe ori.

În 1868, după inaugurarea căii ferate Arad – Alba Iulia, activitatea de poștalion pe Strada Eminescu încetează, iar în clădire se deschide Hotelul Crucea Albă. În 1872, în sala de festivități are loc o adunare a peste 300 de fruntași români din vestul Transilvaniei, sub conducerea lui Alexandru Mocioni, pentru elaborarea unui program de revendicări naționale și realizarea unei organizații politice românești.

Hotelul Ardealul FOTO  www.aradcityguide.ro
Hotelul Ardealul FOTO www.aradcityguide.ro

Alte momente importante care au avut loc în această clădire: constituirea Asociației Culturale Române Arădeane şi formarea, în 1872, unei organizații politice a românilor din vestul Transilvaniei.

Bloggerul Adrian Rotar a prezentat în câteva filmulețe p scurta istorie a cladirii Hotel Ardealul, fost Hotel Crucea Alba. Acest scurt documentar a fost temă în cadrul proiectului AAL (Academia Aradeana de Lideri). 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite