Aradul va avea cel mai mare parc fotovoltaic. Valoarea proiectului este de 800 milioane de euro

0
Publicat:

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, o investiţie de 800 de milioane de euro, va fi ridicat în zona Pilu – Grăniceri, din județul Arad.

Cel mai mare parc se va realiza în Arad FOTO Primăria Grăniceri
Cel mai mare parc se va realiza în Arad FOTO Primăria Grăniceri

Investitorii au cerut autorităților locale mai multe avize care le sunt necesare pentru începerea lucrării.

Proiectul va fi însoţit de o a doua investiţie, de aproximativ 200 de milioane de euro, într-o unitate de stocare a energiei, tot cea mai mare de pe continent.

Acest proiect completează construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa. Vorbim de o staţie de stocare care va fi ridicată pe 20 de hectare în teritoriul comunei Grăniceri. Aici vor exista, pe platforme betonate, baterii de dimensiunile unor containere de marfă. Va fi cea mai mare capacitate de stocare a energiei regenerabile din Europa, iar investiţia se va ridica la aproximativ 200 de milioane de euro, pe lângă investiţia de 800 de milioane de euro în parcul fotovoltaic Pilu – Grăniceri”, a declarat primarul Petru Claudiu Bătrînuţ.

Construirea parcului fotovoltaic, anunţată anul trecut de investitori şi autorităţile din Arad, va începe în perioada iulie-august.

Terenul pe care va fi ridicat parcul fotovoltaic, în suprafaţă de 1.064 de hectare, a fost scos din circuitul agricol. Ministerul Agriculturii a emis în acest sens avizul favorabil, iar Direcţia pentru Agricultură Arad a emis deciziile. PUZ-ul va fi aprobat de Consiliul Local Grăniceri în şedinţa din 15 martie, iar în paralel investitorii lucrează la documentaţia pentru obţinerea de la noi a autorizaţiei de construire. Investitorul mi-a confirmat, în ultimele convorbiri pe care le-am avut, că lucrează deja la proiectul tehnic al viitorului parc. Estimăm că în mai - iunie emitem autorizaţia de construire, iar în iulie - august va începe lucrul pe şantier”, a mai declarat primarul comunei Grăniceri.

Au loc săpături arheologice

Primarul a precizat că în acest moment se lucrează pe teren pentru descărcarea arheologică, având loc săpături. După finalizarea acestora, se aşteaptă avizul de la Ministerul Culturii.

De asemenea, primarul comunei Pilu, Dan Lucian Drăgan, a declarat că urmează să fie aprobat PUZ-ul pentru proiect şi că investitorul l-a anunţat că va depune în curând documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de construire. 

România întrece Spania 

Sebastian Enache, reprezentant al dezvoltatorului Monsson, a declarat că se are în proiect circa 2.000 de MW pentru judeţul Arad, urmând să fie construite, începând cu 2024, alte două parcuri fotovoltaice, în zona localităţilor Chişineu-Criş şi Macea, care vor avea împreună aproximativ 800 de MW. Aceste două parcuri ar urma să fie finalizate în 2026, investiţiile fiind de circa 600 milioane de euro.

Iată că planurile noastre devin realitate. Am ales acest judeţ şi locaţia proiectului ţinând cont şi de infrastructura pusă la punct şi de posibilităţile de logistică. Este cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, construcţia începe în vara anului 2023, iar până în decembrie 2024 vrem să livrăm prima cantitate de energie în reţea”, a declara în noiembrie 2022 Sebastian Enache, reprezentant al dezvoltatorului Monsson.

Acesta a mai declarat că al doilea ca mărime se află în Spania. 

Cele trei proiecte din judeţul Arad dezvoltate de Monsson ar însemna investiţii totale de 1,4 miliarde de euro, la care se adaugă 200 de milioane de euro investiţi în staţia de stocare de la Grăniceri.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite