Stomatologul-artist, cu peste 1.000 de tablouri, expuse în colecţii din Canada şi Australia. „Am început să pictez când mi-am pierdut cel mai iubit suflet“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Merişca, stomatologul-artist FOTO Arhivă personală
Dan Merişca, stomatologul-artist FOTO Arhivă personală

Dan Merişca (45 de ani) este un stomatolog din Arad pasionat de pictură. Până în momentul de faţă, artistul are peste 1.000 de tablouri realizate, unele dintre ele aflate în colecţii private din Canada, Peru, Sri Lanka sau Australia.

Dan Merişca a participat la multe expoziţii şi a luat numeroase premii. Între anii 1994-1998 a studiat pictura la Roma. În anul 1994 şi-a întrerupt studiile în România (Timişoara) pentru o experienţă artistică italiană unde a avut privilegiul de a-l cunoaşte pe maestrul Giaccomo Profilli, pictor roman caravaggist, sub tutela căruia s-a format. După perioada de ucenicie, în 1998 s-a reîntors la Arad, unde a continuat să picteze.

„Am decis să plec în Italia pe când eram student al Facultăţii de Chimie din Timişoara. Am plecat împreună cu cei doi fraţi ai mei. Am avut şansa să mă înscriu la cursul maestrului pe un loc fără taxă. A fost o imensă şansă. În timpul liber maestrul îmi dădea de lucru pentru bisericile sau muzeele Vaticanului astfel încât să mă pot întreţine. La terminarea cursului roman am obţinut dreptul de semnătură garantat de maestrul meu. Este esenţial pentru un artist să crească alături de un mare maestru”, spune Dan Merişca.

Florile o inspiraţie pentru artistul arădean

Dan Merişca pictează de mai bine de 20 de ani. A pictat de la nuduri, flori, peisaje. „Trecând aşa prin istoria artei am rămas impresionat de măiestria şi muzicalitatea anumitor tablouri, în care tema florală se oglindeşte. Am început să pictez motive florale din 2007, când mi-am pierdut cel mai iubit suflet de pe pământ, mama. De atunci a răbufnit în adâncul inimii mele şi am început să pictez motive florale, toate acele flori pe care aş fi vrut să le dăruiasc mamei, puzderie de flori pentru un suflet drag pierdut. De atunci, florile au reprezentat un reper în discursul meu plastic”, mărturiseşte pictorul.

dan merisca

Dan Merişca spune că pentru a realiza o lucrare cu această temă „în primul rând, sufletul artistului trebuia să rezoneze cu trecutul, să aibă aceea vibraţie interioară pe care să o transmită iubitorilor de frumos. Fiecare tablou surprinde o stare, un gând, o trăire, dorind să-şi păstreze modalitatea de a compune spaţiul prin distribuirea florilor atât în vas cât şi pe lângă el”.

Fiecare operă ne povesteşte despre o clipă din viaţă sa, aşezată într-o imagine pe care artistul a dorit să o materializeze.

Pictorul mai adaugă că putem să învăţăm foarte multe lucruri din viaţa unui buchet de flori, fie el aşezat pe o pânză. Pentru Dan Merişca pictura este o pasiune, deoarece din anul 2009 acesta are deschis un cabinet stomatologic.

Mai puteţi citi:

Un stomatolog şi un dermatolog joacă într-un film care va avea premiera peste câteva zile

Filmul„ Frânturi de speranţă”, gata de vizionare VIDEO

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite