Salarii majorate la instituţiile de cultură. Cei de la Arad anunță că va fi o creștere de 20%

0
Publicat:

Angajaţii instituţiilor de cultură din Arad vor avea salarii majorate. Este vorba despre cei de la Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” și de la Complexul Muzeal Arad.

Și cei de la Bibliotecă vor primi salarii mărite FOTO  arhivă personală
Și cei de la Bibliotecă vor primi salarii mărite FOTO arhivă personală

Aceștia vor beneficia de creșteri salariale, începând chiar din luna aprilie. Creșterea salarială va fi de 20%, în două etape, ca urmare a negocierilor dintre Ministerul Culturii și sindicate.

Mă bucură faptul că salariații din biblioteci și muzee vor beneficia de o mărire a salariului. Investițiile realizate de noi, atât la Biblioteca Județeană, cât și la Complexul Muzeal sunt, astfel, însoțite și de această recompensă salarială binemeritată, de care vor beneficia bibliotecarii, muzeografii, dar și personalul auxiliar. Prima creștere va fi în aprilie, iar cea de a doua, cel mai probabil în iunie”, a declarat Ionel Bulbuc, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Acesta a mai precizat că, în ultimii ani, Consiliul Județean Arad a investit sume importante pentru reabilitarea clădirii Complexului Muzeal, modernizarea mai multor secții ale muzeului, a realizat un makerspace la Bibliotecă, a modernizat sistemul de depozitare de carte, a achiziționat o clădire pentru Complexul Muzeal, unde va fi amenajată o secție de etnografie, iar în lucru se află modernizarea energetică a clădirii Bibliotecii Județene. „Acestea sunt doar câteva dintre investițiile în Cultură, la care se adaugă și numeroase expoziții, fapt care a dus la o deschidere fără precedent a instituțiilor de cultură”, au mai precizat reprezentanţii CJA.

Aminim că în urmă cu câteva zile personalul din muzee şi biblioteci anunța că se pregăteşte de proteste.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media, afiliată la Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” (C.N.S. Cartel ALFA), considera că pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învăţământ şi alte sectoare de activitate bugetară, Ordonanţa de Urgenţă nr. 128/2023 conţine prevederi „ce se constituie într-o flagrantă şi neconstituţională discriminare, precum şi o gravă ofensă pentru întregul sector cultural din România, respectiv pentru personalul din muzeele şi bibliotecile publice”.

Se solicită primului-ministru creşterea de urgenţă a salariilor personalului din muzeele şi bibliotecile publice ca reparaţie materială şi morală necesară în cazul personalului implicat în protejarea, cercetarea, păstrarea, comunicarea şi diseminarea patrimoniului cultural naţional.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite