Muzeul Jucăriilor, cea mai mare colecţie de gen din România, vine la Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colecţia aparţine Asociaţiei Muzeul Jucăriilor
Colecţia aparţine Asociaţiei Muzeul Jucăriilor

Muzeul Jucăriilor, cea mai mare colecţie de gen din România, vine la Arad. Expoziţia va fi inaugurată în data de 31 mai, la ora 12.00, la Muzeul Preparandiei.

Colecţia aparţine Asociaţiei Muzeul Jucăriilor, o asociaţie fondată de doi fraţi, Mihail şi Cristian Dumitru, care colecţionează jucării de peste 40 de ani, şi al căror obiectiv ambiţios este înfiinţarea unui muzeu permanent al jucăriilor în România. Cu alte cuvinte, o instituţie asemănătoare muzeelor de profil din alte părţi ale lumii:  Londra , Paris, Istambul, Bruxelles, Nuremberg.

La Arad, prin acest proiect finanţat de Centrul Municipal de Cultură Arad şi în parteneriat cu GMMC, Asociaţia Muzeul Jucăriilor aduce câteva sute de exponate, din cele peste 12 000 câte deţine Muzeul. În această selecţie vom regăsi şi multe jucării produse la fabrica Arădeanca. Cea mai veche jucărie expusă datează de la începutul secolului trecut, selecţia concentrându-se pe perioada anilor 60-80. Cei doi colecţionari vor asigura, în zilele inaugurale ale evenimentului (31 mai – 2 iunie), vizite ghidate şi demonstraţii.

Fiecare jucărie are o poveste a ei, fiecare jucărie a fost martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit. Unele jucării s-au ascuns în sacul lui Moş Crăciun sau al lui Moş Gerilă, altele au stat cuminţi în cizmuliţele cremuite din holul casei. Unele au fost cumpărate cu ultimul bănuţ scuturat din portofel, altele au stat radioase in vitrinele magazinelor de lux sau pe tarabele reci ale pieţelor, unele au ascultat, poate, muzica veselă din bâlciuri, dar toate, absolut toate jucăriile noastre au fost martorele unui zâmbet. - declară cei doi colecţionari.

jucarii vechi

Mereu în căutare de noi exponate pentru colecţia lor, unele achiziţionate, altele donate,  Mihail şi Cristian Dumitru călătoresc foarte mult prin ţară. Până la găsirea unui sediu permanent, o mică parte a colecţiei este expusă itinerant, de la Bucureşti la Cluj-Napoca, Alba Iulia, Deva şi Satu Mare, şi de la Galaţi şi Brăila, la Bârlad, Giurgiu, Braşov, iar acum, Arad.

jucarii vechi

De cei doi colecţionari am dat ascultându-i vorbind (cu candoare şi pasiune) la emisiunea maraton de la Radio România Cultural, „Vorba de cultură”. I-am scris realizatoarei cerând datele de contact ale lui Cristian şi Mihai, şi astfel s-a născut proiectul expoziţiei arădene. Lucrurile s-au potrivit cum nu se poate mai bine: o expoziţie în jurul datei de 1 iunie, desfăşurată la Muzeul Preparandiei, un spaţiu pe care Centrul Municipal de Cultură îl doreşte animat exact prin acest gen de evenimente. - Cătălin Lazurca, preşedinte GMMC.

Ca organizator, Centrul Municipal de Cultură Arad face precizarea că intrarea este liberă pe întreaga perioadă a desfăşurării expoziţiei: 31 mai – 30 iunie, de luni până vineri, între orele 8.00-16.00. Mai mult, expoziţia va fi putea fi vizitată şi în primele două sâmbete ale perioadei: 3 iunie şi 10 iunie. În cazul în care există cadre didactice care doresc să facă vizite cu clasele de copii, le punem la dispoziţie un număr de telefon pentru programări: 0371 501 072.

Vă mai recomandăm: Artă grafică la muzeu. Expoziţia "Reactual" se deschide pe 22 aprilie

FOTO Primul muzeu  în aer liber din România se transformă. Parcul Etnografic şi Pădurea Hoia din Cluj, incluse într-un proiect unic pe ţară

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite