În ce oraș din România se află cel mai important nod feroviar al Europei de Est

0
Publicat:

Orașul arădean Curtici se numără printre cele mai importante din țară, deoarece vorbim despre cel mai mare nod feroviar din estul Europei, dar și despre o dezvoltare economică rapidă. 

Cel mai mare nod feroviar se află la Curtici FOTO Primăria Curtici
Cel mai mare nod feroviar se află la Curtici FOTO Primăria Curtici

Aproximativ 800 de TIR-uri au ca destinație, respectiv punct de plecare, orașul Curtici.

În zona liberă Curtici își desfășoară activitatea mai multe societăți importante. Este vorba despre Coindu, GDS, Valvetek, Termostampi, iar în zona industrială sunt: Trade Trans Company, Port Rail Cargo, Lagermax Autotransport.

 „Astăzi Curticiul are unele dintre cele mai mari investiții în căile de rulare, nu doar la nivel local, ci și național, iar asta atrage și investiții private în economie. Ce înseamnă, concret, acest lucru? Înseamnă că orașul Curtici este centrul unui micropol de dezvoltare unde investițiile s-au concentrat pe cinci planuri principale: calea ferată Curtici-Arad-Simeria, astăzi una dintre cele mai moderne din România, care leagă județul nostru de magistrala europeană de transport feroviar de marfă și de pasageri; drumul expres Arad-Oradea, primul proiect din România realizat în parteneriat între patru administrații locale și Ministerul Transporturilor, care va lega Curticiul printr-o șosea rapidă nu doar de municipiul Arad, ci și de municipiul Salonta (cu punct de trecere a frontierei) și de municipiul Oradea. Drumul expres Arad-Oradea are prevăzute o coborâre și o parcare în zona Curtici, parcare de scurtă durată, singura din județul Arad, prevăzută în traseul drumului”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean.

Acesta vorbește și despre Zona Liberă Curtici-Arad:

„Vrem să implementăm un proiect de dezvoltare încercând să aducem noi investitori (inclusiv prin solicitări de facilități fiscale și modificări legislative înaintate Parlamentului României) care absoarbe forța de muncă din oraș, comunele și satele din jur și terminalul intermodal, cel mai mare din Europa Centrală și de Est, care asigură transportul de produse pe calea ferată între porturile Constanța și Rotterdam sau Hamburg”

Primarul Orașului Curtici, Bogdan Ban
Primarul Orașului Curtici, Bogdan Ban

Primarul orașului Curtici, Bogdan Ban, a declarată că în ultimii ani au reușit să pună în valoare poziția geografică și să dezvolte rețelele de transport care susțin economia locală.

Suntem cel mai mare nod feroviar din estul Europei, avem un terminal intermodal care a atras parcuri logistice și firme mari. Pentru a dezvolta localitatea, săptămâna trecută am început un Plan Urbanistic Zonal pentru o nouă zonă industrială nepoluantă, pe locul gropii de gunoi închisă, pe o suprafață de peste 8 ha. Am depus pe POIM proiect pentru parc fotovoltaic și panouri pentru toate clădirile administrației locale, în curs de evaluare. Avem și foarte multe proiecte mai mici, dar care vor dezvolta mult zona”, a declarat primarul Ban.

Alte proiecte se referă la reabilitarea energetică a unui bloc de locuințe, realizarea unui grup social activ cu o localitate din Ungaria, 11 puncte de acces gratuit la Internet. Una dintre realizările majore este un parc pentru copii foarte modern. 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite