FOTO Vrea să cucerească cel mai greu vârf din lume: Annapurna din munţii Himalaya

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zsolt Torok a participat la numeroase expediţii
Zsolt Torok a participat la numeroase expediţii

Alpinistul arădean Zsolt Torok, cel care a cucerit anul trecut vârful Nanga Parbat, supranumit Muntele Ucigaş se pregăteşte alături de alţi români să escaladeze unul dintre cele mai grele vârfuri din lume – Annapurna din munţii Himalaya.

Vârful Annapurna este în topul celor mai periculoase vârfuri din lume. Până acum puţini au reuşit să îl escaladeze, iar rata deceselor este extrem de mare. Un singur român a ajuns pe vârf, timişoreanul Horia Colibăşanu.

Pe Annapurna sunt cele mai multe avalanşe, practic care încurcă alpiniştii în ascensiune. Până acum în vârf au ajuns sub 200 de alpinişti, cam 160-170 de oameni.

„Din păcate rata accidentelor mortale este de 38 la sută deci este foarte ridicată”, spune Zsolt Torok. 

Alpinistul va pleca în expediţie luna viitoare, iar acum se antrenează. Acesta s-a antrenat în Austria unde a făcut ski de tură, apoi în ţară pe diferiţi munţi. Skiul de tură reprezintă o formă de ski off-piste care presupune deplasarea pe skiuri atât în urcare cât şi în coborâre, folosid propira forţă a schiorului, spre deosebire de skiul alpin care foloseşte mijloace mecanizate pentru urcare. „Mă antrenez mai mult pentru condiţia fizică, deoarece în cei 26 de ani de alpinist am căpătat multă experienţă pe munte”, afirmă Zsolt.

Amintim că anul trecut, în data de 19 iulie, alpiniştii români Zsolt Torok, Teofil Vlad, Marius Gane, Aurel Sălăşan şi Bruno Adamcsek au atins în premieră naţională, vârful Nanga Parbat din Himalaya (8.126 m), pe ruta Schell. Pe atunci Zsolt Torok spunea: „Este cea mai mare realizare din istoria alpinismului românesc. Sunt mândru că eu din Arad, de aici de pe malul Mureşului, de la 110 metri am reuşit să ajung până acolo ca să conduc o astfel de expediţie şi să găsesc oameni capabili care au reuşit să realizeze această performanţă deosebită. Mă bucur foarte mult că am ales calea cea mai dificilă. Stăteam cu nodul în gât la Herculane toţi în momentul în care am ales ruta.

Două expediţii româneşti înainte de a ajunge noi nu au reuşit să ajungă pe vârf. Faptul că am ales calea mai dificilă în loc să alegem ruta clasică ne-a salvat viaţa. Despre Nanga Parbat  nemţii spun că este Muntele Destinului. Iată că s-a dovedit că este Muntele Destinului. Aşa a fost să fie ca noi să avem singura expediţie de pe versant şi singura expediţie într-un final. A fost foarte frumos, dificil şi riscant”. 

Alpinist profesionist şi ghid montan cu 26 de ani de activitate, Torok a fost ales Sportivul Anului la categoria Alpinism Tehnic Extern în 2009 şi 2011, premiul fiind acordat de FRAE (Federaţia Romană de Alpinism şi Escaladă).

A participat în 11 expediţii româneşti sau internaţionale în: Himalaya, Karakorum, Anzii Cordilieri. A terminat alături de Janos Torok – Trilogia Alpilor (cei trei mari pereţi nordici Eiger, Grandes Jorasses şi Matterhorn).

Zsolt Torok s-a născut pe data de 29 septembrie 1973, la Arad. De la 18 ani s-a înscris şi în clubul arădean de specialitate şi de atunci a urmat chemarea acestui sport fără întrerupere.

Spune că cel mai greu lucru în alegerea unui astfel de stil de viaţă este să renunţi la societatea în care trăieşti, să te desprinzi de lucrurile care îţi ocupă mintea permanent şi să te disciplinezi din toate punctele de vedere. meseria lui este de tehnician dentar. 

Vă mai recomandămO echipă de alpinişti români, condusă de Zsolt Torok, a evitat unul dintre cele mai sângeroase atacuri ale talibanilor

FOTO Zsolt Torok vrea cucerească vârful Nanga Parbat unde mai mulţi alpinişti şi-au pierdut viaţa. Din echipă alături de arădean fac parte doar români

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite