„Dinozaurii“ tabletelor şi ai PC-urilor. Colecţia impresionantă expusă la Arad de un împătimit al calculatoarelor vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dinozaurii ce au fost expuşi FOTO Adevărul
Dinozaurii ce au fost expuşi FOTO Adevărul

Un arădean a colecţionat de-a lungul anilor peste 1.500 de procesoare, aproximativ 100 de plăci video, 100 de GPU-uri de laptop, memorii ram, hard-diskuri, aproximativ 50 de laptopuri vechi, 10 calculatoare vechi, precum şi câte un sistem funcţional pentru majoritatea socketurilor apărute.

Colecţionarul din Arad îşi prezintă obiectele strânse în cadrul Expoziţiei Retro IT, care va avea loc până pe 8 ianuarie 2018 în Clădirea Preparandiei (Arad, Str Preparandiei nr. 13), de luni până sâmbătă, între orele 10.00 – 18.00.

Expoziţia Retro IT oferă vizitatorilor posibilitatea de a vedea cum a evoluat tehnica în domeniu în ultimii 30 de ani.

Aceasta cuprinde o serie de “bijuterii”, de tipul primei tablete electronice cu ecran tactil (touchscreen), care a fost scoasă pe piaţă în urmă cu peste 20 de ani, sau a celui mai mic hard disk cu platan din lume, de dimensiuni de doar 2 cm pătraţi şi capacitate de 4 GB.

Se poate admira, de exemplu, unul dintre primele computere produse de francezi, dar şi mouse-uri de diferite forme, procesoare rare sau chiar unicat, de la primul procesor comercial Intel C4004, apărut în anii ’70, până la modernele multi core.

Astfel pot fi văzuţi “dinozauri” laptopurilor din primele generaţii şi a calculatoarelor care au făcut istorie, de la cele din seriile HC, CIP, TimS, până la Commodore, Atari. Alături de acestea, sunt expuse memorii RAM, plăci de bază, plăci video şi alte componente.

Tehnica expusă face parte din colecţia privată a arădeanului Florin Mărcuş, care spune că majoritatea calculatoarelor şi laptopurilor funcţionează.

calculatoare vechi

Este vorba despre componente produse în Romania cât şi în străinătate, portabile/laptopuri – generaţii de la 8088 până la Pentium 1, diverse alte componente şi accesorii.

Expoziţia însumează în jur de 100 exponate (calculatoare şi laptop-uri), alături procesoare, care în prezent numără în jur de 2.000 unităţi diferite.

Pe pagina de Facebook, arădeanul a scris: „Colecţia mea cuprinde mai mult de 1500 de procesoare diferite, aproximativ 100 plăci video (majoritatea ISA/PCI/AGP), aproximtiv 100 GPU-uri de laptop, memorii ram (câte una din fiecare tip), hard-diskuri de la cele de 0.8" la cele de 5.25" (Bigfoot), aproximativ 50 laptopuri vechi, 10 calculatoare vechi precum şi cate un sistem funcţional pentru majoritatea socketurilor apărute (cele vechi).

Mai puteţi citi: 

Colectionar de radiouri din vremea bunicilor

Colecţionarul reclamelor de altădată. „Doamnelor, notaţi bine: calitatea face economie“

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite