Condamnările anului în Arad: ucigaşii fiului judecătorului Trifa şi omul de afaceri George Medinţu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După mai bine de opt ani de la crimă, asasinii fiului judeăctorului arădean Ioan Trifa au fost condamnaţi definitiv. Milionarul George Medinţu a fost condamnat într-un dosar de corupţie, alături de alţi patru inculpaţi.

Traian Trifa, cunoscut în Arad ca fiind fiul unui important om al justiţiei, a fost găsit în nopatea de 21 spre 22 mai 2004, fără suflare, abandonat, pe malul Mureşului, în apropierea Ştrandului Neptun. Tânărul avea 20 de ani. Actele medico-legale efectuate la acea vreme au stabilit că moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat şocului traumatic. Conform procurorilor care au anchetat cazul, Ovidiu Răchită şi Florin Moldovan l-au lovit pe Traian Trifa cu obiecte dure în mai multe zone ale corpului. Anchetatorii au povestit că totul a pornit de la o ceartă care s-a sfârşit cu pumni pentru fiul judecătorului Trifa.

Dupa ce l-au umplut de sange, cei doi interlopi l-au abandonat pe Traian într-o zonă pustie de pe malul stâng al Mureşului, nu departe de ştrandul Neptun din Arad, unde acesta a decedat. Ipotezele despre unul dintre cele mai titrate cazuri de crimă din Arad au oscilat de la accident de maşină până la sinucidere. Teoria crimei s-a confirmat în momentul în care corpul victimei a fost exhumat, în 2006.

Cei doi inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru omor în februarie 2010. În octombrie 2011, Triunalul Sibiu a decis achitarea lui Florin Moldovan şi condamnarea lui Ovidiu Răchită la 15 ani şi şase luni de închisoare. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Alba Iulia, care a anunţat o decizie definitivă la sfârşitul lunii noiembrie 2012. Ovidiu Răchită a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, iar Florin Moldovan la 18 ani de închisoare.

Infracţiuni de milioane

Milionarul arădean George Medinţu a fost trimis în judecată, în 2003, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune în formă calificată şi continuată, determinarea altor persoane să întocmească facturi fiscale fictive utilizate spre a justifica utilizarea creditelor bancare contractate, utilizarea creditelor bancare în alte scopuri, asociere la săvârşirea de infracţiuni şi dare de mită. Medinţu, împreună cu Dan Boric, şeful Petrom Arad, şi alţi trei complici au fost judecaţi pentru un prejudiciu de mii de miliarde de lei vechi.

Medinţu a stat un an şi şapte luni în arest, iar apoi a fost cercetat în libertate. Până la apariţia problemelor, George Medinţu a fost vicepreşedintele PSD Arad şi un prosper om de afaceri, care avea un ziar local, centre comerciale, un hotel, un restaurant, o staţie de carburanţi, afaceri în agricultură şi mai multe proiecte imobiliare de anvergură. În cele din urmă, în luna aprilie a acestui an, Medinţu a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani şi alte infracţiuni economice.

Controversatul om de afaceri a fost audiat, după arestarea sa preventivă în 2002, şi în alte două cazuri celebre ale deceniului trecut: moartea omului de afaceri şi lider al PSD Deva Ovidiu Moldovan, înaintea alegerilor din 2000, şi asasinarea poliţistului timişorean Saşa Disici, în 2001.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite