Centura rutieră care unește o autostradă, un drum național și unul expres. Proiectul se află la CNAIR spre avizare

0
Publicat:

Noi legături importante de drumuri din România prind contur după ce studiul de fezabilitate al centurii de nord-est a municipiului Arad a fost transmis pentru avizare Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere CNAIR.

Este vorba despre centura Aradului FOTO CJA
Este vorba despre centura Aradului FOTO CJA

Mai exact, Consiliul Județean Arad va construi un al doilea inel de centură al municipiului, după ce, în iarna 2024, va finaliza complet primul inel de centură al Aradului, cu un pod nou peste Mureș, între Vladimirescu și Fântânele, respectiv un pasaj peste calea ferată Arad-Timișoara.

Noua centură va face legătura între autostrada Arad-Timișoara, drumul național 7 Arad-Deva și drumul expres Arad-Oradea.

Consiliul Județean Arad a inițiat, din fonduri proprii, elaborarea documentației tehnico-economice faza Studiu de fezabilitate pentru această investiție.

„În niciun alt județ din România nu există investiții atât de mari în dezvoltarea rețelei de drumuri. Imediat după finalizarea lucrărilor la primul inel de centură al Aradului, pe care îl închidem între Fântânele și Vladimirescu, ne dorim să deschidem șantierul pentru a lega între ele drumurile strategice din județ: autostrada, DN 7 și viitorul drum expres. Asta înseamnă că o mare parte din traficul greu va fi eliminat de pe actuala centură și dirijat, printr-o scurtătură, pe autostradă sau pe drumul expres”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Așadar, prin implementarea acestui proiect se intenționează: conectarea Variantei Ocolitoare Nord-Est la Autostrada (A1) atât prin intermediul viitorului Drum Expres Arad – Oradea, cât şi prin viitoarea Varianta Ocolitoare a Municipiului Arad- Est; conectarea indirectă la Coridorul feroviar de legătură strategică 6A - ramura nordică - în prezent magistrala 200; conectivitate indirectă la rețeaua aeroportuară regională - Aeroportul Arad.

Drumul expres 

Amintim că Drumul expres Arad - Oradea prinde contur. De curând au fost lansate licitațiile pentru toate cele trei loturi ale drumului, în valoare de de 8,5 miliarde de lei (fără TVA).

O parte din drumul Arad-Oradea SURSA Facebook Răzvan Cadar
O parte din drumul Arad-Oradea SURSA Facebook Răzvan Cadar

Este vorba despre lotul 1 (33,7 km), lotul 2 (39,7 km) și lotul 3 (47,07 km), la care se adaugă drumul de legătură cu zona industrială Arad Vest (2,9 km). Acest drum este foarte important, deoarece realizează legătura dintre Arad și Oradea, conectează Autostrada Arad – Timișoara de Autostrada Transilvania și scoate traficul greu din municipiul Arad, ca o nouă centură care ocolește cartierul Gai.  

AradPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite