Drumul expres care leagă autostrăzi are undă verde. Au fost lansate licitațiile pentru loturile de pe DEx Arad-Oradea

0
Publicat:

Drumul expres Arad - Oradea prinde contur. De curând au fost lansate licitațiile pentru toate cele trei loturi ale drumului, în valoare de de 8,5 miliarde de lei (fără TVA).

O parte din drumul Arad -Oradea FOTO Facebook Răzvan Cadar
O parte din drumul Arad -Oradea FOTO Facebook Răzvan Cadar

Este vorba despre lotul 1 (33,7 km), lotul 2 (39,7 km) și lotul 3 (47,07 km), la care se adaugă drumul de legătură cu zona industrială Arad Vest (2,9 km). Acest drum este foarte important, deoarece realizează legătura dintre Arad și Oradea, conectează Autostrada Arad – Timișoara de Autostrada Transilvania și scoate traficul greu din municipiul Arad, ca o nouă centură care ocolește cartierul Gai.  

Consiliul Județean Arad este partener în acest proiect, alături de Primăria Arad, Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea.

Anunțurile pentru loturile 1 și 3 au fost publicate în SEAP în luna februarie, iar cel pentru lotul 2 în data de 23 martie 2024. Termenul de depunere al ofertelor este apropiat, în luna mai. Drumul expres este realizat din fonduri europene, etapa de pregătire prin POIM iar execuția se va realiza prin Programul Transport 2021-2027”, a declarat Răzvan Cadar, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.

Cel mai scurt traseu din Nordul spre Sudul Europei

În luna februarie 2024, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-a referit la Drumul Expres Oradea-Arad ca „autostradă“ și a explicat că este cel mai scurt traseu din Nordul spre Sudul Europei.

Săptămâna viitoare, probabil CNAIR va lansa în licitație Autostrada Arad-Oradea. Legătura Nord-Sud se face prin Gdansk (Polonia), adică de la Marea Baltică până la Salonic (Grecia) Marea Egee se face, acum, Gdansk, Varșovia, Kosice, Slovacia, Debrecen, Ungaria, Oradea, Arad, Timișoara, Moravița, Belgrad, Salonic. Este cel mai scurt drum. Repet, săptămâna viitoare se lansează în licitație care trebuie să se continue cu Timișoara-Moravița” a transmis în luna februarie Grindeanu.

Spre deosebire de proiectul din 2008, Drumul Expres Oradea – Arad va avea vamă nouă la Salonta între România și Ungaria, o lungime de 120 km (anterior erau 134 km), 18 km drumuri de legătură (în loc de 8,5), un punct de sprijin și întreținere, 8 spații de servicii și 86 de poduri și pasaje (plus 20).

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite