Trei reţete simple de torturi de post. Cum poţi să faci blat din mere sau cremă de ciocolată din lapte de cocos

0
0

Perioada postului poate fi „îndulcită“ cu dulciuri gustoase şi sănătoase, preparate doar din produse de origine vegetală. Pe lista dulciurilor care pot fi consumate în post se regăsesc şi torturile, făcute fără ouă sau creme cu lapte.

Perioada Postului Paştelui, cu restricţii culinare, poate fi greu de suportat de iubitorii de ciocolată, plăcinte, prăjituri şi dulciuri. Există totuşi o soluţie prin care credincioşii care ţin post îşi pot satisface pofta de dulce în această perioadă. Apelând la reţete simple de prăjturi în care ingredientele de origine animală se înlocuiesc cu cele de origine vegetală, în perioada postului se pot pregăti prajituri şi dulciuri delicioase care, deşi sunt dulci, nu intră în categoria alimentelor ”de dulce”, interzise în această perioadă. 

În categoria dulciurilor care pot fi făcute cu ingrediente de origine vegetală intră şi torturile. Deşi pare greu de crezut, torturile cu blaturi fără ouă, unt sau lapte, umplute cu creme din produse vegetale sunt la fel de gustoase ca cele clasice. 

Una dintre cele mai populare reţete de tort de post, făcut exclusiv din ingrediente de origine vegetală este tortul de biscuiţi. Bucătarul Valeria Sima explică cum poţi face un tort de biscuiţi delicios, cu care se pot îndulci zilele de post: ”Pentru realizarea unui tort de biscuiţi de post este nevoie de: un kilogram de mere rase, 300 de grame de biscuiţi de post, 200 de grame zahăr, o linguriţă de esenţă de vanilie, o linguriţă de scorţişoară, sucul de la o jumăte de lămâie, două plicuri de budincă, 3 grame de gelatină. Se face un sirop din 600 ml de apa, zahăr, esenţă de vanilie, rom. Se adaugă merele rase, amestecate cu sucul de lamâie, scorţişoara, apoi budincă de vanilie. Se fierb toate timp de 10 minute la foc mediu, amestecând din când în când. Gelatina se adaugă în ultimul minut de fierbere şi întreaga compoziţie se lasă la răcit”, explică bucătarul.

Tortul se asamblează astfel: un rând de biscuiţi, un rând din crema de mere rase cu budincă de vanilie, biscuiţi, crema de mere şi, la final, încă un rând de biscuiţi. Tortul obţinut se bagă la frigider pentru trei ore şi se ornează cu frişcă vegetală.

image

Tort cu blat de mere

O alternativă gustoasă în post este şi tortul cu blat de mere. În loc de lapte, ouă şi unt, blatul se realizează din mere şi nuci. Pentru blatul de mere este nevoie de 150g de zahăr, 400 ml apă, 100 ml ulei 50-100g nuci măcinate, 4 mere rase un plic de praf de copt şi făină cât cuprinde. Se caramelizeză zahărul într-o cratiţă. Se adaugă apa fierbinte, iar cand apa caramelizata s-a răcit, se pun merele şi nucă măcinată. Se adaugă apoi făina, amestecată cu praful de copt, esenţa de vanilie şi uleiul.

Specialistul recomandă coacerea celor două foi de blat separat. Crema pentru tortul cu blat de mere are la bază laptele de soia. ”Ingredientele necesare sunt un litru de lapte de soia, 150-200 de grame de zahăr, 3 linguri de făină sau amidon alimenar şi esenţă de vanilie.  3/4 din cantitatea de lapte se pune pe foc, amestecat cu zahărul. În restul de lapte se desface amidonul. Amestecul se toarnă peste laptele clocotit şi se lasă la foc mic până se îngroaşă crema. Când crema s-a răcit se asamblează tortul”, explică bucătarul Valeria Sima. 

Tort cu ciocolată de post

Postul nu exclude ciocolata din dietă, daca aceasta este obţinută din ingrediente de origine vegetală. Un delicios tort de ciocolată de post poate fi obţinut prin prepararea unui blat cu nucă şi a unei creme pe bază de lapte de cocos şi ciocolată neagră. 

Pentru blat este nevoie de 150 g nuca măcinată, 100 g zahar, 1 plic praf de copt, 250 ml apa minerala, 6 linguri de făine. Zahărul se amestecă cu apa minerală, nuca, praful de copt şi făina. Compoziţia se pune într-o tavă cu ulei, tapetată cu făină. Blatul, copt la foc potrivit, se însiropează cu sirop obţinut din apă, zahăr şi estenţă de rom. Pentru cremă este nevoie de 400 de ml de lapte de cocos, 40 de grame îndulcitor 300 de grame de ciocolată neagră, o lingură de cacao şi două linguri de ulei de cocos. Ciocolata neagră cu îndulcitorul şi laptele de cocos se fieb pe baie de aburi. Rezultatul se lasă la rece trei ore şi apoi se amestecă cu mixerul până devine pufos. Pentru o cremă mai groasă se poate adăuga cacao.

Alexandria


Ultimele știri
Cele mai citite