Doar 5% din locuinţele din Teleorman sunt asigurate. Cei care n-au încheiat poliţe riscă amenzi de până la 500 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi legea privind poliţele obligatorii pentru locuinţe a intrat în vigoare în 2011, teleormănenii nu se înghesuie să-şi asigure casele.  Doar 6751 de poliţe s-au încheiat până acum în judeţ, cea mai mare pondere fiind în mediul rural.Teleormănenii care nu au încheiat poliţe riscă amenzi de până la 500 de lei.

O statistică a Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale arată că, în Teleorman, până la finalul lunii august se încheiaseră doar 6751 de poliţe obligatorii. Potrivit recensământului din 2011, în Teleorman există 136. 446 de gospodării.

Raportat la numărul total al gospodăriilor existente în judeţ, acest lucru înseamnă că numai 5% dintre locuinţe sunt asigurate aşa cum prevede legea. Mai prevăzători au fost localnicii de la ţară, potrivit statisticii PAID. 4047 de poliţe au fost încheiate în mediul rural şi doar 2704 în mediul urban.

O poliţă de asigurare obligatorie pentru locuinţe costă echivalentul a 10 sau 20 de euro pe an, în funcţie de materialul din care este construită locuinţa. Asigurarea acoperă daunele produse de cutremure, inundaţii sau alunecări de teren în limita a 10.000 şi, respectiv, 20.000 de euro. Prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A (care au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B (cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic).

Cei care încheie astfel de poliţe sunt asiguraţi în caz de  cutremur, alunecări de teren şi inundaţii.

Amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei

Legea privind asigurările obligatorii de locuinţe a intrat în vigoare în 2011. Deşi actul normative prevede şi amenzi pentru cei care nu încheie poliţie obligatorii, până acum astfel de amenzi nu s-au aplicat. Potrivit legii, amenda este cuprinsă 100 şi 500 de lei şi este aplicată de primarul localităţii respective, în baza listei cu proprietarii neasiguraţi transmisă de PAID.

Dacă imobilul deţinut este distrus în urma producerii unei calamităţi naturale (inundaţii, cutremur, alunecări de teren – n.a.), proprietarii care nu au locuinţele asigurate nu vor beneficia de niciun sprijin din partea statului.

AlexandriaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite