Poliţa obligatorie a locuinţei va putea fi cumpărată şi de la asigurători care nu fac parte din PAID

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autoritatea de Supraveghere Financiară arată că poliţa de asigurare a locuinţei împotriva dezastrelor naturale este obligatorie FOTO SHUTTERSTOCK
Autoritatea de Supraveghere Financiară arată că poliţa de asigurare a locuinţei împotriva dezastrelor naturale este obligatorie FOTO SHUTTERSTOCK

Asigurarea obligatorie a locuinţei va putea fi cumpărată atât de la acţionarii societăţii emitente de poliţe obligatorii de locuinţe (PAID), cât şi de la alţi asigurători, după ce aceştia vor încheia protocoale de colaborare cu PAID, a anunţat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Anterior, poliţele emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) puteau fi cumpărate numai de la acţionarii PAID.

Asigurarea obligatorie a locuinţelor devine din nou obligatorie. Poliţele facultative care includ acoperirea riscurilor de dezastre naturale rămân în vigoare doar până la expirare

Legea 260/2008  privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor a fost din nou modificată, astfel încât acest tip de poliţă devine din nou obligatorie. Până în prezent, încheierea unei poliţe PAD (poliţa de asigurare împotriva dezastrelor) nu era obligatorie dacă proprietarul încheiase o asigurare facultativă care să acopere cele trei riscuri.   

„Modificarea normelor existente a fost motivată de publicarea Legii nr. 243/2013 în Monitorul Oficial (24 iulie 2013), care modifică şi completează Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor“, se arată într-un comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Instituţia arată că poliţa de asigurare a locuinţei împotriva dezastrelor naturale, emisă de PAID şi cunoscută sub denumirea PAD, este obligatorie.

„Obligaţia constă în cumpărarea unei poliţe PAD emisă de către PAID. Această poliţă poate fi cumpărată în acest moment de la toate societăţile membre PAID sau de la toate societăţile care vor încheia protocoale de colaborare cu PAID“, se mai spune în comunicat.

Cei mai mari acţionari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama şi Gothaer Asigurari (fiecare cu 15%). Generali România are o participaţie de 11 %, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, UNIQA Asigurări şi Grawe România deţin câte 5,5% din acţiuni.

Primele poliţe PAD au fost emise de PAID în iulie 2010.

„Preţul unei poliţe PAD este de 10 euro sau 20 de euro, în funcţie de materialul din care este construită locuinţa, şi asigură o despăgubire maximă de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro. Cei care doresc asigurarea locuinţei pentru o sumă mai mare (asigurare facultativă) au opţiunea să încheie suplimentar contracte de asigurare pentru acoperirea eventualelor pagube care depăşesc plafonul asigurat obligatoriu. În acest caz, asigurarea obligatorie (poliţa PAD) şi cea facultativă trebuie încheiate separat“, se mai arată în comunicatul ASF.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite