Poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor emise de PAID pot fi încheiate şi la Asirom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asirom VIG a semnat un protocol cu Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) pentru distribuirea poliţei de asigurare obligatorie a locuinţei, a anunţat compania.

„În cel mai scurt timp, Asirom va fi în măsură să ofere, prin intermediul reţelei sale, pe lângă asigurarea facultativă a locuinţei şi poliţa PAD. Aplicaţia informatică necesară vânzării poliţelor de asigurare obligatorii a locuinţelor, PAD, este în faza finală a implementării“, se arată într-un comunicat al Asirom VIG.

Legea 260/2008 a asigurărilor obligatorii a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor a fost modificat odată cu intrarea în vigoare, la 27 iulie, a Legii 243/2013.

Conform noilor reglementări, toţi proprietarii de locuinţe au obligaţia de a încheia PAD - poliţa de asigurare obligatorie emisă de PAID, care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor) în limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, în funcţie de structura constructivă a locuinţei asigurate. Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei.

De asemenea, proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate.

Societăţile de asigurare autorizate să preia riscuri de catastrofe naturale pot încheia - pentru cutremure, alunecări de teren şi inundaţii - asigurări facultative ale locuinţelor numai pentru partea din suma asigurată ce excede suma asigurată obligatoriu prin PAD (10.000 sau 20.000 euro).

Primele poliţe PAD au fost emise de PAID în iulie 2010. Fondul locativ naţional numără aproximativ 8,5 milioane de locuinţe. La finele lunii iulie, portofoliul PAID număra 316.953 poliţe, comparativ cu 330.093 contracte la 31 decembrie 2012. PAID a semnat protocoale similare şi cu Allianz-Ţiriac Asigurări şi Omniasig VIG.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite