VIDEO Ziarist agresat în timpul unui protest faţă de proiectul Roşia Montană în comuna Bistra din Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierul local Constantin Berindei, unul dintre agresorii jurnalistului
Consilierul local Constantin Berindei, unul dintre agresorii jurnalistului

Un jurnalist din Alba Iulia a fost agresat duminică în timpul unui protest organizat de opozanţii proiectului Roşia Montană în comuna Bistra din Munţii Apuseni. Cătălin Cădan a fost înjurat de protestatari şi luat la ţintă cu pietre.

În comuna Bistra din Munţii Apuseni, în 10 noiembrie s-a desfăşurat al doilea protest împotriva proiectului minier de la Roşia Montană. Protestul era autorizat şi a fost organizat de doi consilieri locali, Constantin Berindei şi Constantin Vodă. Berindei a fost candidat la funcţia de primar al comunei Bistra, la alegerile locale din iunie 2012, de pe listele PNG, partid intrat ulterior prin absorbţie în USL. A obţinut 49 de voturi la alegeri, s-a clasat pe ultimul loc dintre cei patru candidaţi la Primărie însă a reuşit să obţină un post de consilier local. Vodă este membru PP-DD, este unul dintre cei doi consilieri locali de culoare „mov” din forul decizional al comunei Bistra. Este tatăl unuia dintre cei cinci reţinuţi pentru provocarea unui scandal cu bătaie într-un club din Câmpeni, din data de 8 noiembrie 2013. 

Cea de-a doua duminică de protest anti-RMGC s-a transformat într-o veritabilă aventură pentru un jurnalist aflat la faţa locului pentru a fotografia manifestaţia. Este vorba despre Cătălin Cădan, jurnalist independent şi operator foto-video la Alba24.ro. Se afla acolo pentru a filma şi fotografia evenimentul. În timp ce fotografia manifestaţia, organizatorii care vorbeau la portavoce au început să comute atenţia asupra lui, ca fiind „un intrus” şi au solicitat forţelor de ordine să îl determine să plece.

Cu toate că manifestaţia se desfăşura pe domeniul public, unde este permis fotografiatul şi filmatul şi unde jurnaliştii au dreptul la liberă mişcare inclusiv la mitinguri, câţiva dintre protestatari au început să îl înjure şi chiar să îl lovească cu pietre. Jandarmii au intervenit şi ei pentru a-l convinge să părăsească locul. Potrivit primarului Gligor Traian, după autorizarea protestului de către comisia din Primărie, organizatorilor li s-a prezentat un regulament, insistându-se pe prevenirea comportamentelor violente. Contactat telefonic, unul dintre instigatori, consilierul local Constantin Berindei, şi-a explicat atitudinea prin faptul că fotograful „deranja protestatarii, că se plimba cu aparatul foto printre ei”: „Am fost deranjaţi de prezenţa unui fotograf, pentru că deranja protestatarii. Se plimba prin faţa lor şi făcea poze aiurea. Am rugat organele de ordine să îi spună să plece ca să nu provoace protestatarii la violenţă”.

Primarul comunei Bistra, Gligor Traian şi-a exprimat uimirea faţă de incidentele produse şi susţine că va lua măsuri: „Nu este o atitudine firească. Nu înţeleg de ce au reacţionat în acest fel. Probabil că nu voiau să fie văzuţi că protestează. Este ciudat, pentru că lor li s-a prezentat regulamentul de protest, cu tot ce înseamnă prevenirea comportamentelor violente etc. Eu rămân total surprins. Aceasta a fost a doua duminică în care s-a protestat la Bistra, dar nu s-a întâmplat aşa ceva până acum. Rămâne să vedem ce s-a întâmplat exact acolo şi o să sesizăm oamenii legii să cerceteze, să ia măsuri. Putem convoca acea comisie care avizează protestele, de la Primărie, şi poate li se va retrage acordul de organizare a unor astfel de acţiuni”.

PNL Alba a ţinut să îşi comunice poziţia vis-a-vis de comportamentul consilierului local din Bistra, la protestul de duminică. Vedeţi mai jos conţinutul integral al textului transmis de Biroul de Presă al PNL Alba, luni, 11 noiembrie 2013: „În privinţa situaţiei create la manifestările de protest anti-RMGC desfăşurate duminică, 10 noiembrie, în localitatea Bistra, în timpul cărora unul dintre consilierii locali, dl. Constantin Berindei, a avut o atitudine nepotrivită faţă de unul dintre jurnaliştii prezenţi la faţa locului, PNL Alba se declară dezamăgit de situaţia creată şi se delimitează de acţiunile domnului Constantin Berindei. PNL Alba respectă libertatea presei şi ideea că această “a patra putere în stat” are dreptul şi obligaţia de a informa corect opinia publică”.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite