Via Severus, drumul roman care făcea legătura între Zlatna şi minele de aur de la Bucium FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vechiul drum roman traversa munţii, de la Zlatna până la Bucium. Foto: Adrian Puiuleţ
Vechiul drum roman traversa munţii, de la Zlatna până la Bucium. Foto: Adrian Puiuleţ

Un traseu turistic tematic este amenajat în Munţii Apuseni de reprezentanţii a două asociaţii neguvernamentale. Via Severus reface vechiul drum roman care a existat între oraşul Zlatna şi minele de aur din comuna Bucium.

Via Severus se doreşte a fi un traseu turistic tematic, care să urmeze drumul roman ce pleca din oraşul Zlatna (anticul Ampelum) către minele din zona Vîlcoi-Corabia şi apoi până în Bucium. 

”Inginerul I. T. Lipovan a cercetat pe teren o porţiune de drum care scurta distanţa între cele două centre miniere, Ampelum şi Alburnus Maior. Acesta urca pe coastele Troianului până la Dumbrava, apoi pe culmea Muncelului, pe lângă vârful Tisei până la «Dâmbul Pădurilor», unde terasamentul căii rutiere romane a fost observat pe teren pe distanţa de 1 km. De aici în continuare drumul se îndreaptă spre "Fântâna Străjii"”, spune Adrian Puiuleţ, preşedintele ATE Trascău Corp din Zlatna.  

Denumirea traseului provine de la împăratul roman Septimius Severus, cel care a ridicat Ampelum-ul la rangul de municipium şi care se presupune că a vizitat oraşul şi a parcurs drumul roman.

”În ultima săptămână am reuşit marcarea în teren a aproximativ 92% din porţiunea Zlatna - Vîlcoi, cu marcajul turistic TA (triunghi albastru), în perioada următoare intenţionăm să montăm şi stălpii aferenţi traseului”, afirmă Adrian Puiuleţ.

drum roman apuseni

Foto: Adrian Puiuleţ

Acesta enumeră şi câteva dintre componentele proiectului:

- Identificarea drumului prin deplasări în teren, corelarea potecii turistice cu caracteristicile drumului roman pe cât de mult este posibil, în colaborare cu specialişti în domeniu.

- Realizarea marcajului turistic între Zlatna şi zona Vîlcoi-Corabia (vom propune semnul de marcaj triunghi albastru), montarea de stâlpi şi săgeţi de direcţionare (acolo unde este cazul).

- Tematizarea traseului – montarea de panouri informative (informaţii geografice şi istorice), bornarea traseului cu aşa numitele borne milliare romane. 

drum roman apuseni

Foto: Adrian Puiuleţ

- Colaborarea cu istorici, arheologici pentru identificarea a cât mai multe porţiuni din drumul roman şi prezervarea lor în situ.

- Identificarea tuturor fântânilor de pe traseu (inclusiv cele două considerate istorice: Fântâna Străjii şi Fântâna Craiului), amenajarea lor. 

drum roman apuseni

Foto: Adrian Puiuleţ

- Amenajarea de puncte de odihnă şi/sau de belvedere, unde este cazul

- Promovarea traseului: pliante, broşuri, obiecte promoţionale (logo-ul traseului, figurine cu efigia îmăratului Septimius Severus, copii monede istorice etc.) evenimente, aplicaţii on şi off-line.

- Realizarea de evenimente specifice, reenactment, "Ziua Împăratului".

drum roman apuseni

Foto: Adrian Puiuleţ

Via Severus este un proiect al asociaţiei Trascău Corp, în colaborare cu asociaţia Baia Domnilor din Bucium şi cu sprijinul Cercului de Turism ”Dor de Munţi” Zlatna, Potecătorii, Asociaţia Ecouri Verzi Cluj-Napoca, Primăria Comunei Bucium, SP Salvamont-Salvaspeo Alba, Horia Ion Ciugudean, Calin Anghel.

Vă mai recomandăm:

 

Invitaţie la masă în locuri spectaculoase din România. Proiectul inedit al unor tineri din Alba Iulia FOTO

 

Cum erau recompensaţi informatorii Securităţii. Bani şi laude: „Este sincer şi cinstit, se bucură de stimă şi respect“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite