Invitaţie la masă în locuri spectaculoase din România. Proiectul inedit al unor tineri din Alba Iulia FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu masa în mijlocul unei podgorii. Sursa foto: Alexa Vîlcan
Cu masa în mijlocul unei podgorii. Sursa foto: Alexa Vîlcan

Câţiva tineri din Alba Iulia au pus în practică, pe parcursul anului trecut, un proiect inedit prin care doresc să reînflorească România. Are în centrul său masa, locul la care oamenii au stat împreună din cele mai vechi timpuri.

„Punem autenticitatea meleagurilor natale, dibăcia artiştilor locali şi arta florală la aceeaşi masă“, aşa este descris, pe scurt, un proiect al unor tineri pasionaţi de frumos

Ideea i-a venit Alexei Vîlcan, designer florist, care a adunat lângă ea alţi tineri iubitori de frumos. Proiectul a fost numit „Bloom the World“ şi a constat în amenajarea unei mese festive, decorată cu flori, în zone spectaculoase ale României, exact ca la un eveniment cu totul deosebit.

Totul a pornit odată cu începutul pandemiei, când sectorul evenimentelor s-a redus până aproape de zero. Oamenii nu se mai întâlneau ca altădată, iar Alexa a simţit nevoia să facă ceva pentru a-i readuce împreună, măcar prin intermediul imaginilor. La finalizarea unei etape de proiect, masa este fotografiată de un profesionist, iar imaginile sunt publicate pe internet „ca să fie văzute de o lume întreagă şi să răspândească bucurie“.

„Din cele mai vechi timpuri, masa a fost locul în care oamenii s-au adunat, s-au bucurat, au râs, au sărbătorit şi au mâncat. Un obiect, o stare. Iar România are peisaje fascinante. Prin intermediul meselor cu flori îmi doresc ca aceste peisaje unice să ajungă în inimile tuturor. Natura, România, culorile din jur, totul mă inspiră“, spune Alexa Vîlcan.

Decoruri de poveste

Zonele alese nu au fost cele mai uşor accesibile, de fiecare dată fiind nevoie de un efort susţinut pentru cadrul perfect. „Am reuşit să punem masa în locuri mai greu sau mai uşor accesibile, am plimbat-o cu elicopterul, am aşezat-o în apă, i-am găsit locul chiar şi unui pian în apă. Avem tot felul de idei năstruşnice şi nu ne dăm bătuţi“, mai spune designerul. Primul decor de basm realizat a fost la Cascada Pişoaia de la Vidra, o cădere spectaculoasă de apă de la peste 18 metri înălţime. Au urmat pe parcursul anului 2021 alte locuri la fel de frumoase precum Valea Sebeşului, Lacul Tarniţa din Cluj, Pădurea Limba, Dealul Mamut, Râpa Roşie, Muntele Mic, Munţii Bucegi, viile Dealu Mare.

proiect masa tineri alba

Sursa foto: Alexa Vîlcan

Iniţiativei ei s-au alăturat şi alţi oameni, voluntari, din diverse domenii: de la actori şi scriitori până la mici producători sau meşteri populari. „Sunt foarte mulţi oameni la fel de pasionaţi care mă susţin în acest proiect şi care fac voluntariat. Faptul că petrecem timp în natură şi putem să îi bucurăm şi pe cei din jur cu această experienţă e un câştig foarte mare. Cu siguranţă, câştigul nu e unul financiar, însă sufleteşte e unul foarte important“, mai spune Alexa Vîlcan. 

Ceilalţi membri ai echipei sale sunt Cristina Itul, Cătălin Cădan, Camil Seişanu şi Dragoş Negrea. Toţi banii strânşi în urma acestor evenimente merg în conturile unei asociaţii nonguvernamentale din Alba Iulia, care susţine activităţi pentru copii. 

Peste 100 de voluntari implicaţi

Pe parcursul anului s-au implicat în proiect tot felul de artişti şi meşteri talentaţi, muzicieni, balerini, ceramişti, tâmplari, oenologi, caligraficieni, pasionaţi de offroad şi bikeri. 

„În fiecare lună am descoperit noi locuri şi noi oameni, dar şi noi provocări. Suntem recunoscători pentru tot ceea ce trăim, învăţăm şi ne bucurăm ochii şi mintea. Starea de bine şi satisfacţia sunt enorme după fiecare masă şi fiecare dintre noi, oricât de obosiţi suntem, lăsăm să ni se citească pe chipuri bucuria că facem ce ne place, cum ne place. 

Este o reală plăcere să iei masa într-o pădure, pe un munte sau în apă înconjurat doar de frumuseţea naturii, bucuria stă în lucrurile simple. Pe parcursul acestui proiect am dat de oameni dornici să pună umărul şi au fost un real sprijin pentru noi, le mulţumim tare mult că s-au oferit şi ei la rândul lor voluntari“, afirmă iniţiatoarea ineditului proiect. 

proiect masa tineri alba

Sursa foto: Alexa Vîlcan

În total, au fost implicaţi în proiect peste 100 de voluntari, care au ajutat la transportul meselor, al scaunelor şi al decorurilor necesare.

proiect masa tineri alba

Masa festivă în decorul Cascadei Pişoaia. Sursa foto: Alexa Vîlcan

Pentru anul acesta, planurile sunt şi mai ambiţioase. Tinerii din Alba vor să cucerească cu proiectul lor şi alte colţuri ale lumii. De asemenea, au anunţat intenţia de a scoate un calendar cu imaginile meselor amenajate în fiecare lună a anului 2021. „Ne place extrem de mult să creăm decoruri de poveste, să facem flori, aranjamente, mese, să muncim pentru fiecare mic detaliu, pentru a crea un întreg desăvârşit. Punem autenticitatea meleagurilor natale, dibăcia artiştilor locali şi arta florală la aceeaşi masă“ este descris, pe scurt, proiectul „Bloom the World“.

Vă mai recomandăm:

 

Sătucul cu 600 de locuitori transformat într-un centru logistic pentru toată Transilvania

 

Miracolul de la Sebeş. Cum au fost salvaţi doi copii care au căzut cu ATV-ul într-o prăpastie VIDEO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite