Cetatea spectaculoasă din Apuseni, veche de 700 de ani, restaurată cu două milioane de euro prin PNRR VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Colţeşti va fi restaurată. Foto: ziarulunirea.ro
Cetatea Colţeşti va fi restaurată. Foto: ziarulunirea.ro

Doi secretari de stat din Guvern s-au aflat la sfărşitul săptămânii trecute în zona Aiud pentru a discuta cu reprezentanţi ai autorităţilor locale despre proiectele ce vor fi finanţate prin PNRR.

Este vorba despre Hegedüs Csilla, secretar de stat la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, respectiv Matuz Zsolt, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Cel mai important obiectiv se referă la restaurarea Cetăţii Nobiliare de la Colţeşti.

”Am cercetat terenul şi am discutat despre următoarele proiecte finanţate din PNRR cu primarii din regiune, cu secretarul de stat Zsolt Matuz şi cu subprefectul judeţului Alba, András Vincze. Pe lângă renovarea Cetăţii Colţeşti din Munţii Trascăului, vom face şi locuri de parcare, dar proiectul va include şi realizarea unui centru de informare în centrul satului. 

Valoarea totală a investiţiei este de peste două milioane de euro. Cetatea Colţeşti va fi promovată împreună cu alte obiective turistice din regiune pentru a face cunoscut şi recunoscut patrimoniul nostru cultural şi construit”, a transmis Hegedüs Csilla.

Cetatea de la Colţeşti a fost construită în jurul anilor 1296 de vice-voievodul Thorotzkay din Trascău, ca cetate locuibilă şi de refugiu. Azi se mai păstrează o bună parte din zidurile incintei şi cele două turnuri laterale.

Pe turnul nordic, înalt de aproximativ 20 m, se păstrează o inscripţie care menţionează ca familia Thorotzkay a construit castelul în secolul al XIII-lea. Opunându-se anexării Transilvaniei de către Casa de Austria (Habsburg) în cadrul revoltei Curuţilor, familia nobililor de Trascău (Thorotzkay) a fost eliminată de pe scena istoriei, odată cu cetatea lor, distrusă în anul 1703 de către trupele imperiale austriece.

În anul 1470 cetatea a fost confiscată de regele Matia Corvin şi dată voievodului Transilvaniei. În 1510 a revenit nobililor de Trascău (Thorotzkay), iar în 1514 a fost devastată de ţăranii conduşi de Gheorghe Doja.

Discuţiile au vizat şi investiţia din PNRR dedicată obiectivului Râpa Robilor din Aiud, precum şi proiectul de revovare a unor gospodării tradiţionale din comuna Rimetea şi Roşia Montană, care vor fi finanţate tot prin PNRR.

Proiectul referitor la Râpa Robilor prevede realizarea unui spaţiu expoziţional, a bibliotecii cu aproximativ 14.000 de volume, parţial digitalizate şi o sală de proiecţie în care vor fi proiectate aprox. 300 de ore de înregistrări video cu mărturii ale supravieţuitorilor. Suma totală a finanţării proiectului este de 462.000 euro, plus TVA.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Aurul Mov. Micii agricultori trec pe lavandă: „Afacere foarte profitabilă“

Cum era controlată prostituţia din Alba Iulia în urmă cu peste 100 de ani

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite