Cetatea spectaculoas─â din Apuseni, veche de 700 de ani, restaurat─â cu dou─â milioane de euro prin PNRR VIDEO

0
0
cetate coltesti
Cetatea Col┼úe┼čti va fi restaurat─â. Foto: ziarulunirea.ro

Doi secretari de stat din Guvern s-au aflat la sf─âr┼čitul s─âpt─âm├ónii trecute ├«n zona Aiud pentru a discuta cu reprezentan┼úi ai autorit─â┼úilor locale despre proiectele ce vor fi finan┼úate prin PNRR.

Este vorba despre Heged├╝s Csilla, secretar de stat la Ministerul Investi┼úiilor ┼či Proiectelor Europene, respectiv Matuz Zsolt, secretar de stat la Ministerul Dezvolt─ârii, Lucr─ârilor Publice ┼či Administra┼úiei. Cel mai important obiectiv se refer─â la restaurarea Cet─â┼úii Nobiliare de la Col┼úe┼čti.

ÔÇŁAm cercetat terenul ┼či am discutat despre urm─âtoarele proiecte finan┼úate din PNRR cu primarii din regiune, cu secretarul de stat Zsolt Matuz ┼či cu subprefectul jude┼úului Alba, Andr├ís Vincze. Pe l├óng─â renovarea Cet─â┼úii Col┼úe┼čti din Mun┼úii Trasc─âului, vom face ┼či locuri de parcare, dar proiectul va include ┼či realizarea unui centru de informare ├«n centrul satului.┬á

Valoarea total─â a investi┼úiei este de peste dou─â milioane de euro. Cetatea Col┼úe┼čti va fi promovat─â ├«mpreun─â cu alte obiective turistice din regiune pentru a face cunoscut ┼či recunoscut patrimoniul nostru cultural ┼či construitÔÇŁ, a transmis Heged├╝s Csilla.

Cetatea de la Col┼úe┼čti a fost construit─â ├«n jurul anilor 1296 de vice-voievodul Thorotzkay din Trasc─âu, ca cetate locuibil─â ┼či de refugiu. Azi se mai p─âstreaz─â o bun─â parte din zidurile incintei ┼či cele dou─â turnuri laterale.

Pe turnul nordic, înalt de aproximativ 20 m, se păstrează o inscripţie care menţionează ca familia Thorotzkay a construit castelul în secolul al XIII-lea. Opunându-se anexării Transilvaniei de către Casa de Austria (Habsburg) în cadrul revoltei Curuţilor, familia nobililor de Trascău (Thorotzkay) a fost eliminată de pe scena istoriei, odată cu cetatea lor, distrusă în anul 1703 de către trupele imperiale austriece.

├Än anul 1470 cetatea a fost confiscat─â de regele Matia Corvin ┼či dat─â voievodului Transilvaniei. ├Än 1510 a revenit nobililor de Trasc─âu (Thorotzkay), iar ├«n 1514 a fost devastat─â de ┼ú─âranii condu┼či de Gheorghe Doja.

Discu┼úiile au vizat ┼či investi┼úia din PNRR dedicat─â obiectivului R├ópa Robilor din Aiud, precum ┼či proiectul de revovare a unor gospod─ârii tradi┼úionale din comuna Rimetea ┼či Ro┼čia Montan─â, care vor fi finan┼úate tot prin PNRR.

Proiectul referitor la R├ópa Robilor prevede realizarea unui spa┼úiu expozi┼úional, a bibliotecii cu aproximativ 14.000 de volume, par┼úial digitalizate ┼či o sal─â de proiec┼úie ├«n care vor fi proiectate aprox. 300 de ore de ├«nregistr─âri video cu m─ârturii ale supravie┼úuitorilor. Suma total─â a finan┼ú─ârii proiectului este de 462.000 euro, plus TVA.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Aurul Mov. Micii agricultori trec pe lavand─â: ÔÇ×Afacere foarte profitabil─âÔÇť

Cum era controlată prostituţia din Alba Iulia în urmă cu peste 100 de aniUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite