Un poliţist care a falsificat semnătura unui subaltern, dat din nou pe mâna procurorilor după ce pedeapsa „negociată” a fost respinsă de judecători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Adevărul
Foto Adevărul

Curtea de Apel Alba Iulia a respins definitiv acordul de recunoaştere a vinovăţiei prin care un poliţist din cadrul IPJ Alba era condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pentru infracţiuni de fals intelectual şi uz de fals.

Comisarul şef (S. D. B.) este acuzat că a falsificat o declaraţie de persoană vătămată într-un dosar pe care îl avea în lucru la Poliţia municipiului Aiud, pe baza căreia, ulterior, cauza a fost clasată de către un procuror. Acordul a fost respins de Judecătoria Aiud, în 23 februarie 2022, şi de Curtea de Apel, în 2 iunie 2022.

Persoana căreia i-a falsificat declaraţia este tot un poliţist şi era subaltern al comisarului şef, pe un post de agent. Comisarul şef a recunoscut fapta şi a motivat prin faptul că a dorit să scadă numărul de dosare pe care îl avea în lucru. După ce faptele au devenit cunoscute în interiorul sistemului, comisarul şef a fost transferat pe un post de execuţie în cadrul IPJ Alba.

Potrivit acordului încheiat între poliţist şi un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, comisarul şef a scris, în fals, în declaraţie faptul că pe data de 5 noiembrie 2020 persoana vătămată (agentul) s-a prezentat în faţa sa şi a declarat că îşi retrage plângerile depuse împotriva a două persoane care erau cercetate penal, nu mai solicită trimiterea în judecată şi nu mai are pretenţii de natură civilă de la aceştia.

Poliţistul a semnat la rubrica „organ de cercetare penală al poliţiei judiciare” şi a contrafăcut semnătura victimei infracţiunii de violare de domiciliu, semnând în locul acesteia la finalul celor două pagini ale declaraţiei, la rubrica „persoana vătămată”. Ulterior, a depus declaraţia falsificată la dosarul penal pe care îl avea în instrumentare.

În aceeaşi zi, a întocmit un referat cu propunere de clasare a cauzei, apoi a înaintat dosarul procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, care, prin ordonanţa din data de 10 noiembrie 2020, a dispus clasarea cauzei. 

A fost cercetat şi a ajuns la o înţelegere cu procurorii. Magistraţii au considerat, însă, că pedeapsa nu este corectă şi au retrimis dosarul la Parchet pentru continuarea cercetărilor.

„Un asemenea comportament este total incompatibil cu funcţia de organ de cercetare penală al poliţiei judiciare şi amplifică pericolul pe care fapta inculpatului l-a produs pentru relaţiile sociale referitoare la buna înfăptuire a justiţiei, respectiv pentru încrederea de care trebuie să se bucure actele care emană de la lucrători ai Poliţiei Române. (...) Nu în ultimul rând, prin prisma motivului şi scopului urmărit de inculpat, instanţa reţine că fapta imputată reprezintă o veritabilă depăşire a atribuţiilor de serviciu, o denegare de dreptate faţă de persoana numitului (…) şi o atingere gravă imaginii Poliţiei Române, în ansamblul său”, a pecizat instanţa de judecată.

Procedura de amânare a aplicării pedepsei i-ar fi permis comisarului-şef să îşi păstreze locul de muncă în sistem. 

Vă mai recomandăm:

 

Aurel Truţă, primul primar român din Spania, premiat de Ambasada României. Cum a ajuns să fie ales

 

Dosarul „genţilor pentru muniţie” de la Fabrica de Arme Cugir. O parte dintre acuzaţii au picat în instanţă după ce câteva probe au fost anulate

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite