Aurel Truţă, primul primar român din Spania, premiat de Ambasada României. Cum a ajuns să fie ales

0
0
Primarul Aurel Truţă şi ambasadorul George Bologan. Foto: Ambasada României în Spania
Primarul Aurel Truţă şi ambasadorul George Bologan. Foto: Ambasada României în Spania

Primul primar român din Spania, Aurel Truţă, originar din Alba Iulia, a fost premiat marţi de către ambasadorul României în Regatul Spaniei, George Bologan.

Premiul a fost acordat „în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru implicarea activă în dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor româno-spaniole şi a dezvoltării sentimentului de cetăţenie europeană”. 

Ceremonia înmânării Diplomei de excelenţă a avut loc la sediul primăriei localităţii Páramo de Boedo din comunitatea Castilla y León, în acordurile imnurilor României, Spaniei şi Uniunii Europene.

„Aurel Truţă nu este dintre cei care se pun în tribune să cârcotească, este cel care a avut temeritatea să coboare în teren, să dovedească cu pasiune că atunci când ai un sistem de valori poţi să reuşeşti calificarea. Normalitatea în Uniunea Europeană se defineşte şi prin acest exemplu, de a avea sentimentul de cetăţeni europeni în orice stat membru ne-am afla şi de a nu ne uita originile şi obligaţia morală de a ne face respectaţi prin noi înşine”, a afirmat George Bologan.

Viceprimarul Mariano Marcos Gallego a menţionat că Aurel Truţă este un pivot al relaţiei dintre România şi Spania, este respectat inclusiv datorită abilităţilor sale de bun gospodar, într-o localitate care începe să se revitalizeze, să se dezvolte economic şi să crească ca număr de locuitori. Aurel Truţă a mulţumit pentru vizita neaşteptată şi gestul „surpriză” şi a întărit ideea că generarea reputaţiei şi încrederea în comunitatea românească revine fiecărui conaţional în parte, iar autoritatea politică derivă din dăruire şi exemplu. 

Stabilit în Spania de 23 de ani

„Pentru comunitatea românească din Spania, Aurel Truţă este un model, evitând malformaţiile spiritului critic şi uneori chiar subversiv şi combativitatea de tip stadion prezentă şi în reţelele de socializare, manifestă o atitudine constructivă, de asumare, lăsându-se condus de busola principiilor şi a îndrăznelii. Ambasada României îi încurajează pe toţi conaţionalii rezidenţi, cu drept de vot pentru alegerile administrative, să solicite înscrierea în registrul electoral din cadrul primăriilor unde locuiesc”, mai susţine Ambasada României.

primar roman spania

Foto: Ambasada României în Spania

Astfel, pentru a putea participa la alegerile administrative de anul viitor (2023) din Spania, reprezentanţii Ambasadei îi îndeamnă să se înscrie pe listele electorale de la primăriile unde locuiesc până la data de 30 decembrie 2022, nefiind nevoie de cetăţenia spaniolă.

Aurel Truţă are 46 de ani şi este singurul primar român din Spania. A ajuns în Paramo de Boedo ca să efectueze nişte lucrări de construcţii şi i-a plăcut atât de mult satul încât a cumpărat o casă şi s-a stabilit acolo. Între timp, a renovat primăria şi a amenajat un cabinet medical pentru localnici. A fost ales primar, pentru al doilea mandat, la alegerile locale din 2019. A plecat din România în urmă cu 23 de ani, iar de 15 ani este stabilit cu familia în Páramo de Boedo.

Nu s-a gândit nicio clipă că va ajunge primar într-o ţară străină, la 3.000 km de oraşul natal. În primul său mandat, numărul locuitorilor a crescut de la 98 la 126 în principal datorită îmbunătăţirii condiţiilor de locuire şi de viaţă.

„Este foarte plăcut să vezi că oamenii te iubesc”, spune Aurel Truţă despre locuitorii comunităţii pe care o administrează, aceasta fiind de altfel singura răsplată pe care o poate primi ca primar într-un oraş mic, deoarece în Spania edilii comunităţilor mici nu primesc salarii sau remuneraţii.

Vă mai recomandăm:

 

Oraşul din Ardeal construit pe un masiv de sare, afectat de patru catastrofe în mai puţin de un secol FOTO

 

Mega-ancheta DNA de la IPJ Alba. Sediile unor structuri, sigilate. Percheziţii la şefii din sistem

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri