Un investitor din Alba vrea să transforme picăturile de venin de viperă în afacere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhiva/De la o viperă se recoltează anual 1,5 grame de venin
Foto Arhiva/De la o viperă se recoltează anual 1,5 grame de venin

Un investitor curajos din Alba Iulia s-a hotărât să transforme picăturile de venin de viperă în bani. Bărbatul vrea să pună pe picioare o fermă de creştere a reptilelor de la care să recolteze prețiosul lichid.

Investitorul a depus documentaţia pentru avizele de specialitate atât la Direcţia Sanitar Veterinară, cât şi la Agenţia de Protecţie a Mediului.

„Evaluarea documentaţiei se va face în cel mult 20 de zile de la data depunerii. Investitorul trebuie să ne dovedească de unde va aduce viperele. În cazul în care provin din străinătate trebuie microcipate. Apoi, trebuie să vedem cu ce la va hrăni. Dacă este vorba de şoricei, spre exemplu, trebuie ca ferma să aibă şi o biobază“, a explicat Ioan Tătucu de la Direcţia Sanitar Veterinară Alba.  Autorizaţia  se emite în baza dovezii de provenienţă a viperelor. Asta, deoarece legea interzice capturarea viperelor din mediul lor natural.

Deocamdată, nu se ştie cu câţi serpi va fi populată ferma care ar putea prinde contur în comuna Ciugud, în apropiere de Alba Iulia.

Specialiştii spun că de la fiecare viperă se recoltează o singură dată pe an, 1,5 grame de venin. Ulterior, este transformat într-o pulbere gălbuie şi folosit la cremele antirid, pentru care doamnele aflate în căutarea tinereţii veşnice ar da oricât. În Occident gramul de venin de viperă se vinde cu până la 1.500 de euro.

Fermele de vipere s-au dovedit în ultimii ani unul dintre cele mai râvnite proiecte de afaceri de la noi din ţară. Gramul de venin de viperă este comparat sub aspectul preţului cu cel al aurului, de aici şi idea că ferma de vipere este mai valoroasă decât o mină de aur.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite