Turism spectaculos în Cetatea Alba Carolina: ateliere de producție după metode de acum 2.000 de ani

0
Publicat:

Locuitorii din Alba Iulia dar și turiștii ajunși în Cetatea Alba Carolina pot vedea pe viu cum se confecționa o armură, un mozaic, ce tehnici de cusut sau pictat se foloseau la Apulum, în antichitate.

Ateliere în muzeul Principia FOTO Primăria Alba Iulia
Ateliere în muzeul Principia FOTO Primăria Alba Iulia

Primăria Alba Iulia anunță punerea în practică a unei idei selectate în urma poiectului de bugetare participativă din anul 2021. Muzeul Principia devine, în fiecare zi, gazda unor ateliere interactive antice, care promovează modul de lucru manual străvechi prin folosirea de replici de instrumente sau tehnici antice pentru crearea unor produse ce imită ceea ce rezulta și din munca romanilor sau a dacilor, acum două milenii.

Cei care vor administra și gestiona aceste ateliere vor fi angajații Muzeului Principia însă, în funcție de posibilități și disponibilitate, anumite activități se vor prezenta sau efectua de către voluntari, meșteri populari, renactori sau personal muzeal de la instituții partenere.

Meșteșuguri de pe vremea romanilor

„Principia este un exemplu excepțional de mix între valori istorice conservate și tehnologie modernă, care le pune și mai bine în valoare. Printr-o serie de proiecte inovative am creat sistemul de realitate augmentată sau virtuală, prin care vizitatorii pur și simplu pot afla povestea anticului Apulum chiar de la protagoniști. Acum, prin seria de ateliere antice, ne întoarcem la promovarea tehnicilor, materialelor și a modului de lucru folosite acum 2000 de ani. Cred că e foarte util să ne mai și dezlipim, din când în când, de gadgeturi și tehnologie și să revenim la rădăcini”, a declarat primarul Gabriel Pleșa.

Activități educative în Muzeul Principia FOTO Primăria Alba Iulia
Activități educative în Muzeul Principia FOTO Primăria Alba Iulia

Atelierele interactive din Principia se vor axa în jurul următoarelor meșteșuguri: armurărit (Fabrica Legionis XIII Geminae), pielărie (Officina Corium), signacule (Officina Signaculorum), scriere antică (Officina Scriptoria), pictură (Officina Pintoria), mozaic (Officina Tesselis), gastronomie (Officina Coquina) și monetarie (Officina Monetaria).

Activitatea debutează în 22 septembrie și se va întinde pe toată durata anului, cu posibilitatea de a fi extinse și în exterior, în aer liber, din primăvara anului 2023. Participarea publicului este gratuită iar rezultatele muncii vor forma, ulterior, expoziții permanente sau temporare, tot la Muzeul Principia, din Cetatea Alba Carolina.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite