Cariera de marmură extinsă ilegal, cu circa trei hectare, într-o zonă turistică spectaculoasă din Apuseni

0
Publicat:

O carieră de marmură a fost extinsă ilegal, cu mai mult de trei hectare, într-o zonă turistică spectaculoasă din Munții Apuseni. APM Alba a respins o cerere de emitere a acordului de mediu pentru lucrările realizate.

Cariera de marmură din Munții Apuseni FOTO Apuseni Spirit
Cariera de marmură din Munții Apuseni FOTO Apuseni Spirit

Cariera funcționează de zeci de ani pe teritoriul comunei Sohodol, în satul Valea Verde, un paradis natural al zonei. Decizia Agenției pentru Protecția Mediului a fost luată după ce reprezentanții Asociației „Apuseni Spirit” din Câmpeni au reclamant încălcarea legii în ceea ce privește funcționarea carierei și extinderea acesteia.

Reprezentanții asociației susțin că firma a desfășurat activități de exploatare în cariera de marmură atât în afara perioadei pentru care avea permis de exploatare cât și în afara perimetrului de 5.000 de metri pătrați la care se referea permisul de exploatare.

„Pe parcursul mai multor ani societatea și-a extins exploatarea pe o suprafață de cca 40.000 mp, fără autorizații de mediu, fără permis de exploatare”, susțin cei de la Apuseni Spirit. S-au făcut sesizări la instituțiile statului cu atribuții în domeniu și s-a constatat în urma controalelor efectuate că acestea se confirmă. În 12 septembrie 2022, APM Alba a respins emiterea acordului de mediu.

„În extinderea de perimetru s-a constatat deschiderea unei căi de acces pentru utilaje. Calea de acces a fost realizată cu material rezultat din perimetrul de extindere. În urma măsurătorilor a rezultat faptul că titularul proiectului a inițiat lucrările de exploatare, acestea constând în amenajarea unui drum de exploatare în prezentul perimetru verificat și supus reglementării din punct de vedere al protecției mediului la APM Alba, ca material rezultat din perimetrul propus pentru extindere. Concluziile verificării efectuate, confirmă cele sesizate de către Asociația «Apuseni Spirit»”, se precizează în decizia APM Alba.

Aprobările inițiale vizau 5.000 de metri pătrați FOTO Apuseni Spirit
Aprobările inițiale vizau 5.000 de metri pătrați FOTO Apuseni Spirit

În continuare, se susține că, potrivit prevederilor Legii nr. 292/2018, „este interzisă emiterea deciziei etapei de încadrare/ acordului de mediu, respectiv a aprobării de dezvoltării pentru lucrări de investiții inițiate sau realizate”. La activitățile de verificare la fața locului au participat și comisari de la Garda de Mediu Alba. reprezentanții firmei au semnat procesul-verbal încheiat de funcționarii de la APM Alba, dar nu au exprimat niciun punct de vedere în legătură cu situația constatată.

Extindere pe mai mult de trei hectare

În documentația depusă de societate privată la APM Alba se susținea că se intenționează realizarea unei investiții în valoare de 400.000 de lei, iar suprafața totală ce urma a fi excavată era estimată la 32.700 mp. Cantitatea totală de resurse minerale calculată este de 483.878 mc.

„Materialul derocat cu ajutorul explozibilului va fi împins cu buldozerul, acumulându-se gravitațional la baza treptei inferioare, de unde va fi încărcat cu excavatorul și încărcătorul frontal direct în autobasculante. Pentru executarea lucrărilor se vor folosi utilaje dotate cu motoare cu ardere internă, alimentate cu motorină”, se susținea în memoriul tehnic transmis instituției din Alba Iulia de către firma Marmura Apuseni SRL. Reprezentanții acesteia mai susțineau că dezvoltarea proiectului va duce și la dezvoltare zonei respective „prin valorificarea superioară a resurselor locale”.

„Pentru demararea activității, beneficiarul deține Certificat de urbanism și Aviz de gospodărire a apelor, urmând procedura legală de obținere în viitor a tuturor avizelor și autorizațiilor legale”, se mai preciza în memoriu. În urma verificărilor realizate de către APM Alba s-a constatat că cea mai mare parte din aceste lucrări erau deja realizate, motiv pentru care s-a respins emiterea acordului de mediu.

Satul Valea Verde este unul dintre cele mai spectaculoase din Apuseni în ceea ce privește păstrarea patrimoniului local autentic. Aici s-a dezvoltat în timp conceptul de turism ecologic, apreciat atât de turiști români, cât și străini.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite