Trupă de războinici daci la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Se caută 12 voluntari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupa va fi formată din voluntari
Trupa va fi formată din voluntari

Muzeul Unirii implementează un nou proiect interesant, după succesul obţinut cu Garda Romană. Instituţia va avea şi o trupă de luptători daci, după ce a câştigat proiectul „Ţinutele Istoriei III – Războinicii daci”, cu cel mai mare punctaj, în prima sesiune de finanţare la Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Trupa va fi compusă din 12 soldaţi şi va conţine arcaşi, căpetenie, mare preot, înarmaţi cu săbii curbe, suliţe şi tot echipamentul, aşa cum era cel al dacilor adevăraţi. „Am câştigat o sumă de 43.403 lei. În afară de această sumă, avem cofinanţare de la Consiliul Judeţean Alba, de 10%, aproximativ 5.000 lei, Muzeul Naţional al Unirii va participa de asemenea, cu 10% din sumă”, a explicat coordonatorul proiectului, George Bounegru. 

Trupa de daci va fi lansată în octombrie 2013, însă până atunci dacii vor mai participa la evenimente şi festivaluri, pe măsură ce trupa se va compune. Conducerea muzeului a lansat invitaţia către voluntarii care vor dori să fie parte a trupei de războinici daci. Criteriile de selecţie a voluntarilor sunt atât fizice cât şi intelectuale. Cei 12 “războinicii” vor fi supuşi unui test de cultură generală, necesar pentru a putea răspunde la întrebările publicului. Cei care doresc să se prezinte la selecţie, sunt rugaţi să se adeseze echipei de la muzeu.

„Proiectul se vrea un pas înainte în ceea ce a devenit aproape un program al Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, acela de a veni în faţa publicului cu noi momente de promovare a patrimoniului cultural prin activităţi muzeale de reenactment. Proiectul este solicitat de publicul albaiulian, cât şi de toţi cei care au văzut Garda Romană. Pe când un grup de daci? a fost întrebarea cel mai des auzită. Necesitatea războinicilor daci este sugerată şi de către patrmoniul dacic deosebit care se află pe raza judeţului Alba”, se susţine în descrierea proiectului.

„Ţinutele istoriei III – Războinici daci” a concurat cu alte 81 de proiecte, plasându-se pe locul I, cu 91 de punte din 100. Echipa proiectului este formată din George Bounegru (coordonator de proiect), Ilie Lascu, Anca Timofan, Liviu Zgârciu, Tudor Roşu şi Radu Ota.

Reprezentanţii muzeului au mai precizat că Garda Romană de la Apulum va fi completată cu un cornicer, responsabil cu lansarea semnalelor sonore în luptă, demers posibil cu susţinerea financiară în valoare de 1.000 de euro a clubului Rotary.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite