Trei tineri, blocați în Cheile Râmețului de debitul mare al apei. Intervenție de patru ore a Salvamont Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei tineri, doi băieți și o fată, studenți la Sibiu și Cluj-Napoca, au rămas blocați joi, 13 aprilie, în Cheile Râmețului. Pentru recuperarea acestora a fost nevoie de o intervenție de câteva ore a celor de la Salvamont Alba.

Intervenția a durat mai multe ore FOTO Salvamont Alba
Intervenția a durat mai multe ore FOTO Salvamont Alba

Turișii au traversat cheile pe firul apei, cu intenția de a se întoarce pe traseul Brâna Caprei, însă la un moment dat nu au mai putut înainta. Pentru evacuarea acestora au intervenit salvamontiștii din Alba, cu două autovehicule de teren și șapte salvatori montani.

Deoarece în zona Cheilor Râmețului nu este acoperire cu semnal GSM, unul dintre ei a urcat pe un versant, pentru a căuta semnal și a cere ajutor. A reușit să transmită și coordonatele GPS, pentru a facilita localizarea.

Din când în când, turiștii au fost nevoiți să intre în apa foarte rece a râului. Aceștia au mai transmis că nu găsesc intrarea în traseu iar apa este prea mare, și în amonte și în aval de locul în care se aflau, și nu mai pot înainta.

De asemenea, au mai transmis că nu mai pot intra în apă, debitul acesteia fiind cam mare și astfel, nu pot nici să se mai întoarcă. Dar la final au mai menționat ceva important: că tânăra s-a lovit la genunchiul stâng, într-o piatră aflată sub apă și pe care nu a observat-o, contuzie care îi dă dificultăți în a se deplasa.

Tinerii au fost recuperați din Cheile Râmețului FOTO Salvamont Alba
Tinerii au fost recuperați din Cheile Râmețului FOTO Salvamont Alba

„După alertare, două autovehicule de teren cu șapte salvatori montani s-au deplasat de urgență înspre Cheile Râmețului și cu toate materialele de intervenție au început traversarea acestora pentru a-i localiza, acorda primul ajutor și evacua din zonă. Chiar dacă tinerii nu au menționat, s-a luat în calcul o posibilă intrare în hipotermie a acestora, cunoscând faptul că au trecut prin vale, iar apa este foarte rece, ei având hainele și încălțămintea ude.

Salvatorii montani au urcat prin chei până s-a trecut de al doilea Portal (Poarta 2) iar tinerii au fost găsiți destul de mult în amonte de acesta. S-a luat decizia de a fi conduși înspre amonte, către satul Cheia”, au precizat cei de la Salvamont Alba.

O echipă de salvatori au rămas să conducă tinerii, pe care i-au asistat cu corzi, pe post de balustradă, la porțiunile de traversare a apei, deoarece temperatura foarte scăzută, debitul și adâncimea acesteia ar fi putut să îi pună în dificultate. O altă echipă a mutat autovehiculele, pe deasupra cheilor, înspre cătunul Cheia, pentru a prelua tinerii și pe salvamontiști.

„Transportați înapoi la mașinile pe care le aveau la intrarea dinspre amonte în Cheile Râmețului, tinerii au relatat că s-au documentat despre chei, despre traseu, și au fost impresionați de frumusețea și spectaculozitatea acestora.

Au omis câteva lucruri importante: temperatura exterioară, cea a apei, debitul acesteia, echipamentul mai puțin adecvat și faptul că sunt porțiuni în care, cei care parcurg cheile, sunt nevoiți să intre prin apă. Din fericire, la orele 20:30, totul s-a încheiat cu bine”, au mai transmis reprezentanții Salvamont. Intervenția a durat mai bine de patru ore.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite