Misterioasele cercuri ale vrăjitoarelor din Munții Trascău. Ce au la bază și de ce erau considerate în trecut „locuri de închisoare”

0
Publicat:

Formațiuni rare de ciuperci au apărut în zona Munților Trascău, fiind observate de turiști. Cercurile vrăjitoarelor sunt produse de miceliul unei ciuperci care crește circular și uniform dintr-un singur spor.

Cercuri ale vrăjitoarelor surprinse în Munții Trascău FOTO Adrian Ruicănescu
Cercuri ale vrăjitoarelor surprinse în Munții Trascău FOTO Adrian Ruicănescu

Potrivit studiilor realizate în domeniu, este vorba despre formațiuni naturale formate dintr-o colonie de ciuperci perene, care cresc sub forma unui cerc sau semicerc. Apar în principal în pădure, dar pot fi găsite și în pajiști și pășuni.

În interior, vegetația este arsă, datorită consumului nutrienților, în exterior, vegetația crește luxuriant, datorită producerii de nitriți.

Cercul este format din carpoforii ciupercilor dispuse într-un inel, care înconjoară o zonă circulară de iarbă sub care se află miceliul ciupercilor. Miceliul (rădăcina) crește într-o direcție radială și se lărgește din ce în ce mai mult cu fiecare fructificare ulterioară.

Iarba din interiorul cercului se usucă în general, deoarece miceliul consumă apa și nutrienții solului. Uneori, însă, ciuperca eliberează substanțe care favorizează creșterea ierbii, care devine mai luxuriantă și capătă o culoare verde închis.

Inelele pot crește în mod normal de la 5 la 40 cm pe an până când ating un diametru de aproximativ 10 metri și apoi devin stabile în timp. Fenomenul poate fi cauzat de aproximativ 60 de specii de ciuperci.

Inelul unui „cerc de vrăjitoare” FOTO Facebook/ Prăvălia cu ciuperci
Inelul unui „cerc de vrăjitoare” FOTO Facebook/ Prăvălia cu ciuperci

Aceste cercuri ocupau un loc important în mitologia europeană, unde se credea că sunt ușile regatelor zânelor sau ale locurilor în care, conform diferitelor tradiții, dansau vrăjitoarele, zânele sau elfii.

Exista, de asemenea, credința că cercul este un loc de închisoare a persoanelor care au dispărut în pădure. Conform poveștilor vechi, au existat astfel de cazuri când un bărbat a ieșit să culeagă ciuperci și nu s-a mai întors. Oamenii din sat îl puteau căuta zi și noapte, dar atunci când toate căutările erau abandonate, persoana s-a întors acasă. Numai el credea că a fost pierdut și a rătăcit în pădure câteva ore, dar de fapt era o săptămână.

Oamenii creau ritualuri pentru a se salva pe ei înșiși și familiile lor de spiritele rele. Pentru ca „cercului vrăjitoarei” să nu funcționeze era necesar să alerge în jurul ringului de la dreapta la stânga de nouă ori. Dacă ritualul era efectuat corect, atunci o persoană putea „auzi” conversațiile vrăjitoarelor, zânelor, sirenelor, etc. Dacă se făcea o greșeală, atunci trebuia mare atenție pentru că  vrăjitoarele urmau să aducă „probleme”.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite