Tânără de 25 de ani, decedată după aproape 4 luni de comă în urma unei anestezii. De ce nu primește soțul dosarul medical

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soțul unei femei aflate în comă de aproape patru luni nu poate obține dosarul medical de la spitalul unde a fost internată pentru prima dată pentru că soția sa nu și-a dat acceptul, înainte de internare. Între timp soția acestuia a decedat.

Tânăra a intrat în comă la Spitalul Orășenesc Cugir FOTO Facebook
Tânăra a intrat în comă la Spitalul Orășenesc Cugir FOTO Facebook

UPDATE Iulia, tânăra de 25 de ani din Alba, care se afla în comă la secția ATI din Alba Iulia, după o operație de rutină la spitalul din Cugir, a încetat din viață duminică, 9 aprilie 2023. Anunțul trist a fost făcut de soțul acesteia. Potrivit bărbatului, soția a decedat în urma unui stop cardio-respirator, în spitalul din Alba Iulia. 

Textul inițial: Situația se datorează prevederilor legale aberante din legislația românească și se derulează la Spitalul Orășenesc Cugir din Alba. Aici a fost internată, în 11 decembrie 2022, o femeie în vârstă de 25 de ani, care urma să fie operată pe data de 14 decembrie 2022. Imediat după anestezie, tânăra a intrat în stop cardio-respirator, fiind apoi resuscitată și transportată la secția ATI a Spitaluilșui Județean de Urgență din Alba Iulia.

De atunci, Iulia Kulcsar se află în comă. Medicii nu știu dacă și când își va reveni. între timp, soțul femeii a depus o plângere penală la Parchet și a solicitat dosarul medical al soției, de la Spitalul Orășenesc Cugir.

După 30 de zile de așteptare, familia a primit un refuz din partea spitalului, care a motivat că în lipsa unui acord al apcientului nu pot fi oferite date confidențiale. 

Medicul curant al pacientului sau unitatea medicală în care a beneficiat de îngrijiri medicale nu are obligația legală de a dezvălui datele medicale ale pacientului, decât cu respectarea condițiilor expres și liminat de lege. (...) informațiile cu caracter confidențial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul își dă consimțământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres”, se precizează în răspunsul primit de soțul femeii, potrivit alba24.ro. 

Bărbatul mai are acum doar varianta să dea în judecată unitatea sanitară sau să aștepte ca anchetatorii să solicite documentele, în condițiile în care a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Întrebări fără răspuns

Familia are foarte multe întrebări la care nu a primit răspuns din partea spitalului din Cugir. Una dintre acestea este ce s-a întâmplat în perioada de când au început manevrele de resuscitare, când au ajuns cei de la Terapie Intensivă și ce s-a întâmplat în acele momente. De asemenea, bărbatul nu înțelege de ce a fost anunțat după mai multe ore despre ceea ce s-a întâmplat cu soția sa.

Totul a început într-o zi de decembrie, mai exact pe 11, când soția mea a fost internată la Spitalul Orășenesc Cugir, pentru efectuarea unei intervenții laparoscopice sugerate de către doctorul ginecolog. Pregătirea pentru intervenția propriu-zisă a durat câteva zile, mai exact din 11.12.2022 până în data de 14.12.2022, timp în care i s-a sugerat să nu mănânce și i s-au efectuat mai multe proceduri specifice (spălături intestinale). În data de 14.12.2022, ora 12:11 minute am schimbat ultimele cuvinte cu ea, urmând ca după aceea să intre în operație…

După multe ore de așteptare și gânduri, am fost anunțat telefonic abia la ora 18:08 minute că Iulia a fost transferată în jurul orei 15 la Spitalul Județean Alba, în stare critică, în comă profundă și insuficiență de organe multiple, cu șanse minime de supraviețuire”, spune soțul Iuliei

Acesta a mai afirmat că intervenția propriu-zisă nu s-a mai efectuat, iar degradarea stării de sănătate a soției sale a început după injectarea doar a unei substanțe cu acțiune redusă. „Până în acea zi, Iulia a mai suportat alte două anestezii, fără nici un fel de problemă”, mai spune soțul tinerei de doar 25 de ani.

Iulia a fost transferată în stare gravă, pe secția ATI din Alba Iulia.

„Complicație imprevizibilă a anesteziei geerale”

Conducerea spitalului din Cugir spune că o posibilă cauză pentru cele întâmplate poate fi „o complicație imprevizibilă a anesteziei generale, întâlnită rar în practica curentă”.

Potrivit reprezentaților spitalului, tânăra s-a internat în data de 11 decembrie 2022, în spitalul Orășenesc Cugir pe secția de Ginecologie, pentru un consult, preanestezic, în vederea efectuării unei investigații diagnostice laparoscopice.

În data de 13 decembrie 2022, a fost consultată de un medic specialist.

„În urma anesteziei, pacienta nu a reacționat conform așteptărilor, apoi s-a administrat medicația necesară, cu scopul de a o readuce la starea de conștiență.

Nici de această dată pacienta nu a reacționat conform așteptărilor, după care i s-au administrat doze de medicamente conform literaturii de specialitate.

S-au încercat toate manevrele cunoscute de către echipa de medici fără însă a se îmbunătăți starea pacientei. La ora 14.20 a sosit un echipaj de terapie intensivă mobilă, care a transferat pacienta la Spitalul Județean Alba”, au transmis reprezentanții Spitalului Orășenesc Cugir.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite