Startul la scăldătoare. Animale emblematice pentru fauna României, filmate în Munții Apuseni VIDEO

0
Publicat:

Imagini rare cu mai multe ciute cu pui, dar și cu un cerb de toată frumusețea, au fost surprinse de camerele de supraveghere amplasate în Parcul Natural Apuseni.

Cerbi, căprioare și iezi la scăldătoare, în Munții Apuseni FOTO captură video Parcul Natural Apuseni
Cerbi, căprioare și iezi la scăldătoare, în Munții Apuseni FOTO captură video Parcul Natural Apuseni

Filmulețul, numit „s-a dat startul la scăldătoare”, a fost publicat pe o rețea de socializare de către reprezentanți ai Parcului Natural Apuseni. În imagini se observa un exemplar de cerb în toată splendoarea lui, însoțit de o femelă. Au fost surprinși și mai iezi jucăuși, care profită de apă, alături de femele.

Cerbul este un mamifer ierbivor din categoria rumegătoare. Familia Cervidae cuprinde circa 45 de specii, din care se mai pot aminti căprioara, renul și elanul. Caracteristice pentru cerb sunt coarnele ramificate care, de obicei, cresc numai la masculi și culoarea brun-roșcată.

În zona Munților Apuseni cerbii, căprioarele și ciutele sunt animale des întâlnite, ceea ce arată răspândirea extinsă a acestei specii.

Cerbii masculi sunt mai mari decât ciutele (femelele) și, spre deosebire de acestea, prezintă coarne caduce.

Ca ordin de mărime, masculii au greutăți cuprinse între 180-300 kg, iar ciutele între 80-150 kg. Masculii pierd coarnele la începutul fiecărei luni martie, fenomen care se întinde, în funcție de vârsta și vigurozitatea fiecăruia dintre cerbi, chiar până în luna mai.

Preferă pădurile de mare întindere (păduri de foioase), liniștite și bogate în hrană, cu puține așezări omenești, sol fertil, cutreierate de ape curgatoare și cu mocirle bune pentru scăldători.

O mare parte din hrana cerbului o constituie frunzele arborilor foioși. Răspândirea cerbului în România este condiționată de un factor foarte important: sensibilitatea lui față de zgomote.

Cerbul populează teritoriul României, întreg lanțul Carpaților, din Maramureș până în Oltenia, în Carpații Apuseni, unde s-au făcut repopulari foarte reușite.

Perioada împerecherii are loc la sfârşitul lunii septembrie şi începutul lui octombrie şi se caracterizează prin boncănit sau muget, când au loc lupte între masculi.

Perioada de gestaţie durează 34 săptămâni, femela născînd de obicei un singur pui, în luna aprilie-mai.

În judeţul Alba este întâlnit în special în zona Munţilor Apuseni, dar şi în alte zone cu pă­duri de foioase, de amestec sau în păduri de răşinoase din zona montană.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite