Feline sălbatice, văzute extrem de rar de oameni, filmate într-o pădure din Parcul Natural Apuseni VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O cameră de supraveghere a faunei amplasată într-o pădure din Munții Apuseni a susprins noi imagini inedite cu animale sălbatice. Este vorba despre un râs și o pisică sălbatică.

O pisică sălbatică și un râs, prin zăpadă în Apuseni FOTO captură video Facebook
O pisică sălbatică și un râs, prin zăpadă în Apuseni FOTO captură video Facebook

Cele două feline sunt printre cel mai rare animale sălbatice care pot fi văzute în România. 

Pisica sălbatică este o felină mică și se hrănește cu mamifere mici și pasări. Preferă pădurile întinse, liniștite, cu arbori bătrâni și tufărișuri dese, cu zone stâncoase în care se poate ascunde. Este un animal singuratic, activ mai ales în perioada crepusculară sau nocturn.

„Prin parc o putem vedea accidental, mai ales în zone neumblate. Cele mai dezvoltate simţuri ale pisicii sălbatice sunt auzul şi mirosul. Ca animal nocturn şi de amurg, are ochii bine adaptaţi la văzul de noapte, dar departe de performanţele râsului. Tacticile de vânătoare sunt asemănătoare cu ale pisicii de casă. Dacă este nevoită, poate înota, dar în general evită apa. Nu urmăreşte niciodată prada care îi scapă”, au transmis cei de la Parcul Natural Apuseni (PNA).

Specia este carnivoră şi se hrăneşte cu mamifere mici precum rozătoare, pasări şi alte animale de mărime asemănătoare.

Râsul este al treilea mare prădător al Europei, după urs şi lup. Are un trunchi scurt, picioare lungi şi labe foarte bine dezvoltate, cu care aleargă foarte eficient prin zăpadă, potrivit specialiştilor de la WWF. Felina are văzul şi auzul foarte fine, fiind capabilă să detecteze o pradă mică în zăpadă de la zeci de metri distanţă. 

Este un carnivor extrem de discret, care trăieşte izolat şi se fereşte de contactul cu oamenii. Apare de-a lungul lanţurilor muntoase din sud-estul şi centrul Europei, dar şi din nordul sau estul continentului, până în pădurile boreale ale Rusiei, apoi Centrul Asiei şi platoul Tibetan. În Europa trăiesc circa 9.000 – 10.000 de râşi, iar dintre aceştia, circa 1.200 – 1.500 de indivizi trăiesc în pădurile de pe teritoriul României, figurând pe lista animalelor strict protejate.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite