Animal sălbatic care „vânează prin ambuscadă”, surprins în imagini inedite din Munții Apuseni VIDEO

0
Publicat:

Reprezentanții Parcului Natural Apuseni au publicat recent noi imagini inedite cu o familie de râși. Specia este nocturnă și crepusculară, pe timpul zilei dormind în tufărișuri dese sau alte ascunzători. 

Animalul a fost filmat în timp ce se hrănea cu o căprioară FOTO captură video Youtube
Animalul a fost filmat în timp ce se hrănea cu o căprioară FOTO captură video Youtube

Râsul este al treilea mare prădător al Europei, după urs și lup. Zona de vânătoare a acestuia poate ajunge la suprafețe mari de peste 400 km pătrați, în funcție de disponibilitatea hranei. Potrivit reprezentanților Parcului Natural Apuseni, râsul vânează prada prin ambuscadă. Acesta intră adesea în conflict cu lupii atunci când încalcă teritoriul haitelor.

Toate speciile de râşi sunt carnivore, iar un adult are nevoie de 1-2 kilograme de carne pe zi. Râsul vânează, în principal, iepuri, marmote, veverițe, șoareci și alte rozătoare, bursuci, păsări, oi, vulpi, mistreți, capre negre, căprioare sau cerbi. La noi în ţară, râsul este răspândit mai ales în pădurile Carpaților Orientali, dar și în Munții Apuseni, fiind prezent pe lista animalelor protejate.

Animal nocturn, trăieşte solitar şi rareori poate fi văzut de om. Are corpul zvelt și puternic, o înălțime de 60-75 cm şi o greutate de 30 kg, iar urechile se prelungesc cu câte un smoc de peri negri.

Culoarea blănii este gălbui-brună, iar majoritatea râșilor au pete roșii și chiar negre pe spate, pe părțile laterale și mai ales pe picioare. Râsul are picioarele relativ lungi şi puternice, terminate cu gheare retractile.

Urma sa lăsată în noroi sau zăpadă este inconfundabilă: cele 4 degete și călcâiul formează un desen rotund, cu un semn mic, suplimentar, în spate. Auzul și văzul sunt simțurile sale cele mai acute.

Râsul este simbolul prădătorului prin excelență. Preferă pădurile de conifere, cu suprafețe mari și cât mai departe de așezările omenești. Își face culcușul în scorburile copacilor bătrâni, în crăpăturile stâncilor sau folosește galeriile bursucilor. 

La sfârșitul lunii ianuarie, rangerii Parcului Natural Apuseni au identificat un exemplar de căprioară prinsă de către un râs și au decis să monteze o cameră de monitorizare.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite