Joaca cerbilor prin zăpadă, susprinsă de o cameră de supraveghere. Imagini inedite din Munții Apuseni VIDEO

0
Publicat:

Momente din joaca unor cerbi au fost surprinse de o cameră de monitorizare a faunei amplasată pe un masiv din zona Munților Apuseni.

Un cerb maiestuos în zăpada din Munții Apuseni FOTO captură vidoe Youtube
Un cerb maiestuos în zăpada din Munții Apuseni FOTO captură vidoe Youtube

Imaginile publicate de administrația Parcului Natural Apuseni sunt spectaculoase, mai ales că în zona respectivă stratul de zăpadă este consistent. 

Cerbul carpatin este un mamifer ierbivor, trǎieşte aproximativ treizeci de ani. Animal sǎlbatic, timid, sfios şi este vânat pentru carne, coarne şi piele. Cerbul este animalul cu înfǎţişarea mândrǎ, elegantǎ dar puternicǎ. Corpul acestora, cu proporţii foarte bine echilibrate, atinge lungimi de până la 2 metri. Coarnele ramificate cad în fiecare an primăvara şi cresc până la sfârşitul anului.

Bocănitul cerbilor ritual de împerechere unic şi spectaculos, începe la mijlocul lunii septembrie şi se termină în jur de 10-15 octombrie, apogeul fiind atins în perioada echinocţiului de toamnă. Atunci, pădurile răsună de strigătele masculilor care îşi caută pereche şi îşi delimitează teritoriul.

Lungimea corpului poate ajunge pânǎ la doi metri, iar pǎrţile corporale sunt foarte bine echilibrate, fiind de talie mai mare decât cuita, coarnele lui sunt ramificate.

În Apuseni trăieşte şi căprioriorul, care de asemenea face parte tot din familia cervidelor. Ciuta, femela cerbului, este un animal erbivor care are habitatul în zone montane sau deluroase cu păduri întinse, care asigură condițiile de liniște, adăpost și hrană.

Începând cu perioada împerecherii, care debutează toamna, până când fată, ciutele trăiesc în cârduri, conduse de regulă, de ciuta cea mai bătrână. În cârdurile de ciute sunt amestecaţi, întotdeauna, viţei şi chiar cerbi din al doilea an.

Pădurile din zona Munților Apuseni asigură faunei bogate toate condițiile de liniște, hrană și adăpost, necesare unui habitat sănătos.

Parcul Natural Apuseni este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor Romsilva și are o suprafață de 76.064 de hectare,în zona Munților Apuseni, pe teritoriul județelor Cluj, Bihor și Alba, din acestea 50.793 fiind păduri.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite