Imagini rare cu animale emblematice din Apuseni. Cum se hrănesc noaptea cu o căprioară VIDEO

0
Publicat:

Imagini extrem de rare, cu o femelă de râs și doi pui, au fost surprinse de o cameră video ce a fost amplasată într-o pădure din Munții Apuseni. Mama le dă o lecție de supraviețuire.

Femela și puii de râs în timp ce mânâncă o căprioară FOTO captură Youtube
Femela și puii de râs în timp ce mânâncă o căprioară FOTO captură Youtube

Angajați ai administrației Parcului Natural Apuseni au găsit, inițial, o căprioară ucisă de animale sălbatice și au montat o cameră pentru a surprinde momentele în care atacatorii se hrănesc.

Colegii noștrii au identificat un exemplar de căprioară prinsă de catre râs și au decis să monteze o cameră de monitorizare. În imagini se poate observa cum acest redutabil și discret prădător se hranește câteva nopți la rând. În primă fază cei doi pui care au o vârstă de aproximativ 10 luni doar asistă în timp ce mama mănâncă, după care sunt lăsați și ei să se apropie de pradă. Le-au rămas doar două luni în care să deprindă și să învețe de la mamă abilitățile de a trăi pe cont propriu. La final ca orice felină, încearcă să își ascundă prada acoperind-o cu frunze”, au precizat cei de la administrația Parcului Natural.

Râsul este al treilea mare prădător al Europei, după urs şi lup. Are un trunchi scurt, picioare lungi şi labe foarte bine dezvoltate, cu care aleargă foarte eficient prin zăpadă. Felina are văzul şi auzul foarte fine, fiind capabilă să detecteze o pradă mică în zăpadă de la zeci de metri distanţă.

În Europa trăiesc circa 9.000 – 10.000 de râşi, iar dintre aceştia, circa 1.200 – 1.500 de indivizi trăiesc în pădurile de pe teritoriul României, figurând pe lista animalelor strict protejate.

Aria protejată cuprinde suprafeţe de pe teritoriul administrativ a 16 comune din Alba, şi proprietăţi aparţinând unui număr de 25 comune. În ce priveşte numărul de comunităţi, pe teritoriul Parcului sunt cuprinse integral 53 localităţi şi trei sate de vacanţă (Boga, Fântânele şi Vârtop), parţial fiind cuprinse încă opt localităţi, situate pe limitele parcului.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite