Român plecat la muncă în Italia, mort pe drumul de întoarcere acasă. Sentința din justiție

0
Publicat:

Judecătoria Sebeș a pronunțat prima hotărâre într-un dosar constituit ca urmare a unui accident mortal ce a avut loc pe autostrada A1. Cauza a fost o defecțiune tehnică cauzată de neglijența șoferului.

Imagine de la locul accidentului FOTO ISU Alba
Imagine de la locul accidentului FOTO ISU Alba

Șoferul vinovat (Mircea P.) a fost condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pe un termen de 2 ani. De asemenea, o firmă de asigurare a fost obligată la plata sumei totale de 280.000 de euro către șapte părți civile, rude ale victimei decedate.

Accidentul a avut loc în dimineața zilei de 22 noiembrie 2020 și s-a datorat unei defecțiuni tehnice la microbuzul în care se aflau șapte persoane și care efectua o cursă Italia – România și tracta o platformă pe care se afla un alt autoturism.

„La un moment dat, la km 314+900 m, pe raza localității Vințu de Jos, datorită unei defecțiuni tehnice, respectiv desprinderea roții stânga spate a autoturismului, conducătorul auto a pierdut controlul direcției de deplasare, a intrat cu partea stângă a autoturismului în glisiera metalică mediană, după care s-a răsturnat în partea dreaptă a autostrăzii, în afara părții carosabile.

În urma accidentului, a rezultat decesul numitului (…) care a ocupat locul din dreapta, pe bancheta din mijloc și nu purta centura de siguranță cuplată, fiind proiectat pe geamul ușii glisante, în afara autoturismului, fiind imobilizat sub acesta și vătămarea corporală a numitei (…), pasageră pe scaunul din spate a șoferului”, se manționează în hotărârea Judecătoriei Sebeș. Pasagera rănită a fost tansportată la spitalul din Alba Iulia, unde a fost internată timp de trei zile.

A depășit masa maximă autorizată

Concluzia anchetei a fost că accidentul s-a produs pentru că șoferul nu a respectat masa maximă autorizată pe care o putea transporta pe platformă. Acesta a declarat că, la întoarcere spre România din Italia, având mai mulți pasageri în microbuz, a încărcat pe platforma auto un autoturism BMW, iar pe parcursul călătoriei a făcut opriri pentru odihnă, ultima oprire fiind pe A1, sensul Deva - Sibiu, de aproximativ 1 oră.

„La plecarea din parcare, inculpatul a arătat că nu a simțit nici o problemă la mașina condusă, iar, după aproximativ 1 km, a urcat o pantă, trebuind să schimbe viteza, într-o treaptă inferioară, având o viteză de 80-90 km/h. În momentul în care a trecut peste un rost de dilatare, a simțit cum autoturismul se înclină spre partea stângă, a intrat în balans și s-a îndreptat spre dreapta. Întrucât era pericol să se răstoarne pe dreapta unde era o prăpastie, inculpatul a tras de volan spre stânga, pentru a menține mașina pe drum, a lovit glisiera stânga mediană și a fost proiectat în afara părții carosabile, pe partea dreaptă a sensului de mers, unde a lovit un indicator și s-a răsturnat”, se mai susâine în hotărârea instanței de judecată.

Șoferul a completat că știa despre greutatea mărfii încărcate și că a fost depășită masa maximă autorizată.

Victima accidentului muncea în Italia și venea la familie în România. Membrii familiei au relatat că acesta urma să revină definitiv în România și să pornească o afacere din care să întrețină familia.

Judecătoria Sebeș a pronunțat hotărârea pe data de 30 decembrie 2022, aceasta putând fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite