„Rana“ Apusenilor. Cum arată Groapa Ruginoasă, spectaculos monument al naturii dintre Bihor şi Alba FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Groapa Ruginoasă este spectaculoasă şi iarna. Foto: Marius Turc
Groapa Ruginoasă este spectaculoasă şi iarna. Foto: Marius Turc

Groapa Ruginoasă din Munţii Apuseni reprezintă un fenomen natural spectaculos. Este o imensă ravinare săpată în creasta unei culmi montane, cu o adâncime de peste 100 metri şi un diametru de peste 600 metri.

Groapa Ruginoasă din Apuseni s-a format din cauza eroziunii solului într-un timp foarte scurt. 

Pe hărţi austro-ungare de la începutul anilor 1900, „canionul roşu“, aflat la o altitudine de 1373 de metri, nu era decât o vale strâmtă, cu pereţi abrupţi, neînsemnată. Acum ocupă peste 20 de hectare şi avansează în continuare. 

Din aer se vede ca o veritabilă rană a Apusenilor, care încearcă să se vindece, dar nu reuşeşte acest lucru. 

Pe toată suprafaţa ei, un proces de eroziune foarte activ a scos la zi straturile de cuarţite, a căror culoare roşie violacee conferă zonei un aspect cu totul aparte, ea apărând de la mari depărtări ca o rană deschisă în trupul muntelui.

Muchii ascuţite, adevărate lame, converg spre centrul ei la firul unui vâlcel, împărţind spaţiul în mai multe sectoare. Vâlcelul, de fapt obârşia Văii Seci, reprezintă de fapt un canion extrem de dificil de parcurs în aval din cauza săritorilor mari pe care le prezintă.

Groapa Ruginoasă, iarna

Este arie naturală protejată, aflată în partea sud-estică a judeţului Bihor, pe teritoriul administrativ al oraşului Nucet, în imediata apropiere a drumului naţional DN75 care leagă municipiul Turda de Câmpeni, la limita dintre judeţele Bihor şi Alba.

Monumentul natural pe timp de vară

Turiştii care vor să ajungă aici, dinspre Alba Iulia, trebuie să ajungă în comuna Arieşeni, de unde, după aproximativ 9 kilometri spre Vârtop, vor găsi pe marginea şoselei naţionale o pancartă mare pe care scrie Groapa Ruginoasă. O identificare mai exactă a locului în care traseul urcă spre groapă este prima curbă mare după kilometrul 28.

groapa ruginoasa

Foto: Marius Turc

În acest punct şoseaua traversează un vâlcel cu apă ce coboară dinspre vârful Ţapul. Traseul turistic urcă pe acest vâlcel, marcajele turistice ”bandă roşie” şi ”bandă galbenă” care duc la Groapa Ruginoasă putând fi identificate pe pietrele din apă. 

Vă mai recomandăm:

 

Insolvenţă pentru una dintre firmele care modernizează Transalpina de Apuseni, contract de 40 de milioane de euro

 

Imagini spectaculoase din Apuseni: o pisică sălbatică la pândă şi câteva ciute în mediul lor natural VIDEO

    

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite