Video Au lăsat Occidentul şi au ridicat un dom turistic într-un cătun din România: „Eşti mai aproape de stele” FOTO/VIDEO
0După şapte ani în care au lucrat în Londra, doi tineri români s-au întors acasă şi s-au retras într-un cătun de la poalele Munţilor Apuseni, în judeţul Bihor, unde au ridicat un loc special de cazare pentru turişti, sub formă de dom.
Ioana Crişan a fost manager imobiliar la una dintre cele mai mari companii britanice de profil, iar soţul ei e şofer profesionist la Serviciul de livrare poştală din Regatul Unit. „Totul s-a schimbat după ce a venit pe lume fetiţa noastră, Zarra Dayana. Ne doream pentru ea o altfel de copilărie. Să nu înveţe din cărţi despre natură, despre animale, copaci, ci să aibă parte de copilăria pe care am avut-o eu”, povesteşte tânăra, care şi-a petrecut primii ani din viaţă la ţară, în cătunul Câmp, lângă oraşul bihorean Vaşcău, unde locuiau bunicii ei, într-o lume de poveste.
Decizia, spune tot ea, nu a fost greu de luat. „O corporaţie funcţionează oricum, cu tine sau fără tine. Pe când tu ai o singură viaţă", explică Ioana Crişan.
Din nou acasă
Aşa că, în 2020, când a izbucnit pandemia, s-au întors la casa bunicilor ei şi atunci le-a venit şi ideea de a construi domul în locul unde, copil fiind, venea să privească stelele cu bunicul ei, care îi spunea: ,,Aici eşti mai aproape de stele, de Univers, iar orice vis ai avea, ţi se îndeplineşte”.
“Am vrut să-l construim pentru noi, dar apoi ne-am răzgândit şi am hotărât să-l introducem în circuitul turistic. Să fie un loc pentru două persoane, unde să relaţioneze. Să aibă tot timpul din lume să se asculte şi să fie ascultaţi. Pare atât de banal… dar în ziua de azi acest timp e tare greu de găsit”, spune Ioana Crişan.
Domul este ridicat în mijlocul naturii, pe un vârf de deal înconjurat de o mare de verdeaţă. Din exterior, pare mic, însă în interior e spaţios. E construit din materiale prietenoase cu natura, geamurile uriaşe oferind o panoramă superbă până şi din pat. Căsuţa are toate facilităţile. O sobă cu lemne încălzeşte încăperea, curentul este asigurat cu un generator şi becuri pe lumină solară iar la baie, apă rece şi caldă. Aproape de dom este şi un foişor cu veselă, cafea, ceai, grătar şi disc. Pentru cei care vor să-l închirieze, preţul este de 150 de lei în timpul săptămânii şi 200 lei în weekend.
Şi pentru familii
Ideea a prins iar acum vor să pună pe picioare casa bătrânească pentru familii cu copii. Vor să facă şi o mică fermă cu animale, căreia i-au pus deja numele: Domeniul Roman, după numele bunicului Ioanei. Au tot spaţiul din lume pe cele şase hectare pe care Ioana le-a moştenit de la bunicii ei şi unde acum vrea să amenajeze un colţ de rai, cu activităţi pentru toţi cei care vor să-i viziteze şi care sunt atraşi de viaţa la ţară dar din diverse motive nu o pot face ori pentru cei care vor să testeze experienţa înainte de a face acest pas. „Va fi o fermă cu posibilitatea de cazare, mâncare, locuri de joacă interior şi exterior, activităţi pentru copii, vom pregăti şi un cinema în hambar, o zonă de relaxare cu un jacuzzi. Vom încerca să îmbinăm confortul cu viaţa de la fermă”, povesteşte Ioana.
Domul, însă, care este la circa 300 metri de fermă, vor să-l lase complet privat, înconjurat de linişte, pentru ca vizitatorii să se poată relaxa, într-un loc special, unde timpul pare că stă în loc.
Vă recomandăm să mai citiţi:
Oraşul din România catalogat de o vloggeriţă britanică drept „The most unique city in Europe“ VIDEO