Profesorul de Rromani cu zece la Definitivat. Ionuț Valentin Petaca: „Vreau să le dau copiilor o șansă în viață“

0
Publicat:

Un profesor de limba rromani, care activează la Școala gimnazială din comuna Roșia Montană, județul Alba, a obținut nota 10.00 la examenul de Definitivat. Ionuț Valentin Petaca are elevi cu note maxime la olimpiadă.

Ionuț Valentin Petaca este profesor de Limba Rromani de 5 ani FOTO Facebook
Ionuț Valentin Petaca este profesor de Limba Rromani de 5 ani FOTO Facebook

Tânărul de doar 23 de ani predă la Școala Gimnazială „Simion Balint” din Roșia Montană (Alba) de 5 ani și a devenit o figură importantă a comunității locale. În comună există o comunitate de aproximativ 900 de persoane de etnie romă. Ionuț predă Limba Rromani maternă la circa 50 de copii.

„Sunt la școala din Roșia Montană de cinci ani și am reușit, împreună cu elevii mei, să obțin rezultate. Am avut locul I la Olimpiada Națională de Limba Rromani (anul 2023 si 2022)”, spune tânărul profesor.

Din tinerețe, acesta a fost fascinat de cultura și identitatea rromă și a avut întotdeauna dorința de a contribui la păstrarea și promovarea limbii materne. A fost olimpic național atât în gimnaziu, cât și în liceu, obținând rezultate impresionante în domeniul său. Această ambiție și dorința constantă de cunoaștere l-au motivat să urmeze cursurile Universității din București.

După finalizarea studiilor, Ionuț s-a întors în comunitatea sa natală cu dorința de a aduce schimbări pozitive și de a fi un model de urmat pentru generațiile tinere. Cu cinci ani în urmă, a devenit profesor la Școala Gimnazială „Simion Balint” din Roșia Montană, iar de atunci, s-a dedicat cu pasiune elevilor săi.

În prezent, impactul tânărului profesor asupra comunității este evident. Aș dori să rămân pe această ramură, pentru a da copiilor o șansă, să îi pot ajuta în limita posibilităților mele, să le pot deschide ochii spre o carieră de viitor”, mai spune tânărul profesor.

În afară de Ionuț Valentin Petaca, au mai obținut nota maximă la Definitivat, în Alba, profesorii Ioana Mădălina Gligor - Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș - Educația Muzicală și Studii Teoretice; Andreea Dumitru - Școala Gimnazială Săsciori, Răchita - profesor învățământ primar; Roxana Blaga - Școala Gimnazială Daia Română - profesor învățământ primar.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite