Primar PSD din Alba, condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă din fonduri europene

0
0
primar ramet alba
Primarul Vasile Raica. Foto: primariaramet.ro

Primarul PSD al comunei Râmeţ din Alba, Vasile Raica, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă din fonduri europene.

Hotărârea a fost pronunţată vineri, 5 august 2022, la Tribunalul Alba. În cazul unei femei, funcţionar în cadrul instituţiei, acuzaţiile DNA au fost clasate pentru că a intervenit prescripţia răspunderii penale.

Vasile Raica a fost trimis ├«n jduecat─â pentru s─âv├ór┼čirea infrac┼úiunii de folosire sau prezentare cu rea-credin┼ú─â de documente ori declara┼úii false, inexacte sau incomplete, dac─â fapta are ca rezultat ob┼úinerea pe nedrept de fonduri europene, ├«n form─â continuat─â.

ÔÇ×├Än perioada 2010-2016, inculpatul Raica Vasile ar fi depus la Agen┼úia de Pl─â┼úi ┼či Interven┼úie pentru Agricultur─â (A.P.I.A.), pe numele altei persoane, mai multe documente false ┼či inexacte (adeverin┼úe, angajamente, etc.) ├«n scopul de a ob┼úine ├«n mod injust sume de bani ├«n cadrul schemelor de plat─â unic─â, pentru suprafe┼úe de teren pe care nu le de┼úinea ├«n realitate.

O parte din acele documente ar fi fost ├«ntocmite de inculpata Gligor Daniela, ├«n calitate de func┼úionar ├«n cadrul Prim─âriei R├óme┼ú, jude┼úul Alba. Prin aceste demersuri, inculpatul Raica Vasile ar fi ob┼úinut pe nedrept fonduri nerambursabile ├«n cuantum total de 315.851 lei, sum─â cu care Agen┼úia de Pl─â┼úi ┼či Interven┼úie pentru Agricultur─â a comunicat c─â se constituie parte civil─â ├«n cauz─âÔÇŁ, se precizeaz─â ├«n comunicatul DNA de la momentul trimiterii ├«n judecat─â.

Primarului i s-ai interzis dreptul de a fi ales ├«n autorit─â┼úile publice sau ├«n orice alte func┼úii publice, dreptul de a ocupa o func┼úie care implic─â exerci┼úiul autorit─â┼úii de stat pe o perioad─â de 2 ani, ├«ncep├ónd cu data r─âm├ónerii definitive a hot─âr├órii. Executarea pedepsei a fost am├ónat─â pe o perioad─â de 3 ani. Dac─â aceast─â hot─âr├órea r─âm├óne definitiv─â, primarul PSD ├«┼či va pierde mandatul.

Pe parcursul termenului de supraveghere, primarul ar urma să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile în cadrul Primăriei municipiului Aiud sau a Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud.

ÔÇ×Admite ac┼úiunea civil─â formulat─â de partea civil─â Agen┼úia de Pl─â┼úi ┼či Interven┼úie pentru Agricultur─â (APIA) ┼či ├«n consecin┼ú─â, oblig─â ├«n solidar inculpa┼úii Raica Vasile ┼či Gligor Daniela la plata sumei de 37.840,30 lei ┼či respectiv inculpatul Raica Vasile la plata sumei de 278.010,49 lei, precum ┼či la plata dob├ónzilor ┼či penalit─â┼úilor aferente, calculate ├«n conformitate cu legisla┼úia fiscal─â aferente acestor sumeÔÇŁ, se mai precizeaz─â ├«n hot─âr├órea instan┼úei, care poate fi contestat─â la Curtea de Apel.

Primarul Vasile Raica este la al treilea mandat la conducerea Primăriei Râmeţ, acesta părăsind PNL pentru PSD în 2014, când i s-a promis că va fi scăpat de dosarele penale dacă va trece la acest partid. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Mumia de Ibis de la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, veche de peste 2.600 de ani

Dosar complex de corup┼úie, cu prejudiciu de 16 milioane de euro, retrimis la DNA. Pionul principal: un fost primar din Sibiu cu avere uria┼č─âUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite