Preşedintele Ungariei ajunge sâmbătă la Alba Iulia pentru a dezveli statuia unui fost principe al Transilvaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Katalin Novak, preşedintele Ungariei Foto EPA
Katalin Novak, preşedintele Ungariei Foto EPA

Preşedintele Ungariei, Katalin Novák, va participa sâmbătă, 21 mai, la dezvelirea statuii principelui Gábor Bethlen în centrul istoric din Alba Iulia.

Dezvelirea statuii Principelui Gabor Bethlen are loc cu ocazia celui mai mare eveniment al Bisericii Reformate Maghiare din Transilvania. Se aniversează 400 de ani de la înfiinţarea Colegiului Academic.

La eveniment sunt aşteptaţi peste 2.000 de etnici maghiari din România. Între 19-21 mai se desfăşoară la Alba Iulia, Ziua Unităţii Reformate organizată de Eparhia Reformată din Ardeal. În Piaţa Cetăţii va fi amplasată o scenă, unde preşedintele Ungariei, alături de alţi oficiali vor susţine declaraţii.

După ceremonialul de dezvelire a statuii, cei prezenţi în Cetate vor participa la o slujbă de comemorare. Dezvelirea statuii va avea loc la ora 11.00, iar slujba de comemorare va fi susţinută de la ora 12.00.

Statuia din bronz va fi amplasată în rondoul din sensul giratoriu aflat pe strada Unirii, în zona Universităţii „1 Decembrie 1918”. Statuia Principelui este realizată de sculptorul Deak Arpad, din bronz. Costurile realizării sunt suportate de Eparhia Reformată din Ardeal, iar statuia va rămâne în proprietatea acesteia.

Pe registrul superior va fi inscripţionat textul „Gabriel Bethlen 1580 – 1629”, iar pe registrul inferior „SI DEUS PRO NOBIS, QUIS CONTRA NOS (ROM. 8,31) COLLEGIUM ACADEMICUM 400 (1622 – 2022)”. Greutatea aproximativă a scolului este de 2,6 tone, iar greutatea totală a ansamblului este de 3,5 tone.

gabriel bethlen

”Înfiinţat în anul 1622, la iniţiativa principelui Gabriel Bethlen, Colegiul Academic a fost una dintre cele mai importante instituţii de învăţământ din Transilvania secolului al XVII-lea. La invitaţia principelui, la Alba Iulia au ajuns profesori recunoscuţi la nivel european - Martin Opitz, Johann Heinrich Alsted sau Johann Heinrich Bisterfeld. Principele Bethlen şi-a pus biblioteca personală la dispoziţia celor care învăţau la Colegiul Academic şi tot spre folosul acestora a întemeiat tipografia princiară, unde s-au tipărit manualele necesare procesului de învăţământ”, se arată într-un comunicat al Muzeului Unirii din Alba Iulia.

Gabriel (Gabor) Bethlen a fost principe al Transilvaniei între 1613 - 1629 şi începând cu 1619 lider al mişcării antihabsburgice din estul şi nordul Ungariei în contextul Războiului de 30 de ani, în care Transilvania s-a situat de partea puterilor oponente Sfântului Imperiu Romano-German. 

Potrivit unor istorici, a încercat să cucerească Moldova şi Muntenia, pe care ar fi dorit să le unească sub numele de Dacia. Bethlen cunoştea limba română şi a acordat câteva înlesniri românilor ardeleni pe timpul domniei sale. Spre sfârşitul vieţii, Bethlen a încercat să ajungă rege al Poloniei, dar acest proiect nu s-a mai concretizat, principele murind la vârsta de 49 ani, la Aiud, pe 15 noiembrie 1629.

Vă mai recomandăm:

 

Elevii de pe Valea Sebeşului au intrat în vacanţa de vară. Obiceiul secular care le scurtează anul şcolar

 

S-a încheiat forarea pilonilor de pe A10. Când se va deschide circulaţia pe ambele sensuri ale autostrăzii VIDEO

   

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite