Prădător care vânează prin ambuscadă, surprins într-o pădure din România. Este cea mai mare felină din Europa VIDEO

0
Publicat:

Camerele de supraveghere a faunei din zona Parcului Natural Apuseni continuă să surprindă imagini inedite cu animale sălbatice. De această dată este vorba despre doi râși.

Cei doi râși au trecut prin fața camerei FOTO captură video Parcul Natural Apuseni
Cei doi râși au trecut prin fața camerei FOTO captură video Parcul Natural Apuseni

„Imagini foarte frumoase cu doi râși într-o pădure din Parcul Natural Apuseni, într-o filmare efectuată cu o cameră de monitorizare a faunei”, transmit cei de la administrația parcului.

Râsul este cea mai mare felină din Europa, iar pădurile din România adăpostesc una dintre cele mai mari populații de râs de pe continentul nostru. Este un carnivor discret, care trăiește izolat și se ferește de contactul cu oamenii.

Râșii trăiesc și vânează solitar. Ei se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate, putând face salturi mari. Au auzul și mirosul foarte fin și au o vedere foarte bună, inclusiv nocturnă, când de multe ori ies la vânătoare.

Ca și celelalte carnivore mari, respectiv ursul și lupul, prezența râsului este indicator al unui ecosistem sănătos și echilibrat.

În Europa trăiesc circa 9.000 – 10.000 de râși, iar dintre aceștia, circa 1.200 – 1.500 de indivizi trăiesc în pădurile de pe teritoriul României, figurând pe lista animalelor strict protejate.

Râsul vânează cu precădere căprioare sau caprele negre, dar și pradă mai mică, precum rozătoarele. Este un vânător care apelează la ambuscade și elemente surpriză.

Parcul Natural Apuseni, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, are o suprafață de 76.064 de hectare, în zona Munților Apuseni, pe teritoriul județelor Cluj, Bihor și Alba, din acestea 50.793 fiind păduri.

Zona Munților Apuseni, în care se află Parcul Natural Apuseni, a fost inclusă de postul de televiziune CNN în topul celor mai frumoase locuri din Europa, iar Comisia Europeană a acordat Parcului Natural Apuseni în 2009 titlul „Destinație Europeană de Excelență” în cadrul proiectului EDEN.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite