Pârtii perfecte pentru sporturi de iarnă în staţiunile Şureanu şi Arieşeni în vacanţa de sfârşit de an

0
0
Pârtie de schi din masivul Şureanu
Pârtie de schi din masivul Şureanu

Starea pârtiilor din Alba este cum nu se poate mai bună pentru amatorii sporturilor de iarnă, în perioada vacanţei de Anul Nou. Atât la Şureanu, cât şi la Arieşeni există suficientă zăpadă, iar pensiunile şi hotelurile sunt ocupate aproape integral.

Starea pârtiilor la Domeniul Schiabil Şureanu:

Deşi nu a mai nins abundent, în ultima perioadă, pârtiile de la Şureanu se păstrează în foarte bune condiţii. Există zăpadă pe toate pârtiile, iar instalaţiile funcţionează normal. Drumul între lacul Oaşa şi pârtii rămâne la fel de exasperant, din cauza gropilor, însă nu vă faceţi probleme: cu cauciucuri bune şi, bineînţeles, cu lanţuri nu veţi avea nici o dificultate de a ajunge la schi.

Acces unic spre pârtii: Sebeş – Şugag – lacul Oaşa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Şureanu (DJ 704). Distanţă faţă de Sebeş: 82 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeş şi lacul Oaşa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice maşină. Starea drumului lacul Oaşa – Domeniul Schiabil Şureanu (18 km): între lacul Oaşa şi Luncile Prigoanei drumul conţine extrem de multe gropi, fiind mai degrabă acoperit de gheaţă decât de zăpadă. La fel, porţiunea dintre Luncile Prigoanei şi pârtii este foarte accidentat, însă dacă veţi conduce prudent şi, mai ales, dacă veţi echipa roţile cu lanţuri (în special de la Luncile Prigoanei în sus), nu veţi avea probleme de acces. Vă recomandăm multă, multă răbdare.

Pârtii, strat de zăpadă şi instalaţii de cablu: vor funcţiona 6 pârtii din 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4), deservite de teleschi şi de telescaun. E posibil să fie deschise şi pârtiile S_1 şi S_2. Zăpada, pe pârtii, este încă abundentă, deşi nu a mai nins puternic în ultimul timp. Există, pe alocuri, foarte mici porţiuni unde se văd firele de iarbă sau pietrele, dar acestea nu vă vor pune probleme de alunecare. Ieşirile în off-piste nu mai sunt acum problematice, dar vă recomandăm, totuşi, multă prudenţă: stratul de zăpadă nu mai este atât de gros. Pârtiile sunt bătătorite zilnic.

Meteo şi vizibilitate pe pârtii: Se anunţă cer înnorat şi posibile ninsori pentru săptămâna care urmează. Este neobişnuit de cald, pentru această perioadă (temperaturi cuprinse între -8 şi 2 grade Celsius), dar acest lucru nu este, încă, problematic pentru starea pârtiiilor. Vizibilitatea pe pârtii este foarte posibil să fie afectată de nori sau ceaţă. Servicii turistice: şcoală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri şi plăci în Poarta Raiului (0762 501 913); restaurante şi unităţi de cazare la baza pârtiilor şi pe domeniul schiabil.

Funcţionează 3 instalaţii de transport pe cablu (2 teleschiuri, 1 telescaun): Altitudine maximă: 2.010 m: Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live: Nocturnă: nu; Pârtii pentru sănii: da: Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parţial; Orange minimal; Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

Starea pârtiilor la Arieşeni (Vârtop)

La Arieşeni, condiţiile de schi pentru acest final de an sunt încă satisfăcătoare, cu toate că încălzirea din ultimele zile a afectat calitatea zăpezii pe cele două pârtii. Sezonul continuă, aşadar, cu succes în vechea staţiune de la Vârtop, unde unităţile de cazare şi serviciile conexe sunt pregătite pentru un număr mare de turişti. Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieşeni (DN 75). Distanţă faţă de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h 30 min. Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

image

Pârtii, strat de zăpadă şi instalaţii de cablu: deşi grea şi din ce în ce mai apătoasă, zăpada pârtiilor Vârtop 1 şi Vârtop 2 este, cum spun schiorii, schiabilă. De fapt, fiind neîngheţată, este perfect adeverentă. Se schiază fără dificultate, iar instalaţiile de cablu sunt deschise.

Meteo şi vizibilitate pe pârtii; Se anunţă, pentru perioada 30 decembrie 2017 – 04 ianuarie 2018, o încălzire generală. Vor fi şi ninsori, în zilele de marţi, miercuri şi joi, posibil transformate în lapoviţă. Temperaturile se vor încadra între -4 şi 6 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtii este foarte posibil să fie afectată. Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; şcoală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante şi unităţi de cazare la baza pârtiilor şi în staţiune.

Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 şi Vârtop 2); Lungime totală: 2 km; Instalaţii de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri); Altitudine maximă: 1.400 m; Tunuri de zăpadă: da; Nocturnă: da; Pârtii pentru sănii: da; Semnal mobil: toate reţelele. (Sursa: Florian-Rareş Tileagă, monitor şcoala de schi „Paşi Liberi”, Şureanu)

Citiţi şi:

Închisoare cu suspendare şi daune de 50.000 de euro pentru un accident fatal pe trecerea de pietoni. Cauza unei vieţi pierdute: defecţiune la sistemul de lumini

    

Imagini rare de la prima vizită a Regelui Mihai la Alba Iulia după Revoluţie, în 12 octombrie 1997

Crăciun şi Revelion de poveste în staţiunile turistice din Apuseni şi masivul Şureanu. Ce tarife se practică la pensiuni şi hoteluri

Cum a fost relatată în presă Revoluţia din 1989 de la Alba Iulia: ”Forţele de ordine anihilează rând pe rând teroriştii”

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri