Papa Francisc, invitat la Blaj în 2018 la beatificarea a şapte episcopi greco-catolici morţi în închisorile comuniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa Francisc a fost invitat de către cardinalul Lucian să viziteze Blajul, anul viitor. Invitaţia a fost transmisă oficial în numele Sinodului Bisericii Greco-Catolice. În 2018, România aniversează 100 de ani de la Marea Unire. Tot anul viitor va avea loc beatificarea a şapte episcopi greco-catolici morţi în închisorile comuniste.

Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore din Blaj, PS Claudiu, a declarat, miercuri, la Alba Iulia, la finalul unei ceremonii desfăşurate la Universitatea “1 Decembrie 1981”, că Preafericitul Părinte Cardinal Lucian a transmis o invitaţie oficială, în numele Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică, Papei Francisc de a vizita Blajul anul viitor.

Potrivit episcopilui greco-catolic, invitaţia a fost făcuită în contextul în care anul viitor se sărbătoreşte Centenarul Marii Uniri, respectiv 100 de ani de la Marea unire din 1918 dar are loc şi beatificarea a şapte episcopi greco-catolici. "Anul viitor sperăm să avem şi o slujbă de beatificare a celor şapte episcopi martiri şi sperăm, de asemenea, din tot sufletul ca Papa Francisc să celebreze acest moment. Ne-am bucura să fie la Blaj, pe Câmpia Libertăţii. Sigur, asta e dorinţa noastră, ne rugăm pentru asta şi sperăm din tot sufletul”, a mai spus PS Claudiu.

Posibila vizită a Suveranului Pontif de anul viitor, în România, ar putea coincide cu evenimentul de beatificare a şapte episcopi ai Bisericii Greco-Catolice din ţara noastră care au murit în închisorile comuniste. Cei şapte episcopi martiri sunt Valeriu Traian Frenţiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie şi Tit Liviu Chinezu.

Prima vizită a unui Papă în România a fost în mai 1999. Atunci a fost în ţara noastră Papa Ioan Paul al II-lea. Episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România i-au transmis încă din toamna trecută Suveranului Pontif o invitaţie oficială de a veni în ţara noastră. Apoi, câţiva episcopi l-au invitat şi personal pe Papa în diecezele şi eparhiile pe care le păstoresc, pentru a vizita comunităţi semnificative şi locuri de pelerinaj, printre care şi Blaj, potrivit bru.ro.

În cadrul întâlnirii dintre Nunţiul Apostolic şi Episcopii catolici, Mons. Muary Buendìa le-a transmis acestora că Sfântul Părinte doreşte să vină în ţara noastră, într-o vizită pusă sub semnul unităţii.

Citiţi şi:

Farmecul satelor de la capătul lumii: locuri uluitoare din Apuseni

Alpinist român care a supravieţuit unei avalanşe în 1987 în Făgăraş: „Am stat trei zile în nişte adăposturi de zăpadă“

Românul care a traversat Africa pe bicicletă a ajuns la destinaţie. Bogdan Marcu a pedalat 11.000 de kilometri până la Capul Bunei Speranţe

Plasticul cel mai periculos pentru sănătate. Cum se împarte în funcţie de codurile de reciclare

România lucrului prost făcut. Cum s-au ras de pe faţa pământului 30 de hectare de pădure pentru o pârtie de schi uitată

Aventurile lingvistice ale prefectului de Alba în propriul CV: „Cunosc bine Internet. Îmi place să lucrez în medii multiculturale“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite